Lørenskog-saken: Nye opplysninger om trusselbrevet
Papir fra Clas Ohlson, konvolutt fra Tyskland, gammel datamaskin og programvare. Dette er de nye opplysningene om trusselbrevet i Lørenskog-forsvinningen.
«VI HAR DINE KONA ANNE-ELISABETH. OM DU VILL SEE HENNE IGJEN. DU VILL LESE OG FØLGE INSTRUKSTIONER PERFEKT». Slik starter trusselbrevet Tom Hagen fant inne i Sloraveien 4. på Lørenskog 31. oktober 2018.
Lørdag 31. oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra ekteparet Hagens bolig i Sloraveien i Lørenskog. Hun er fortsatt borte. Først 9. januar 2019 ble saken kjent for offentligheten, da Aftenposten publiserte nyheten.
Tre og et halvt år senere går politiet ut med nye opplysninger om trusselbrevet.
«I praksis vet vi så å si alt om dette dokumentet, med unntak av hvem som har skrevet det og hvor det er skrevet ut», skriver politiet i en pressemelding.
Dette sier politiet om brevet:
- Det er blitt brukt en Windows PC, med operativsystem Windows 10 eller 8. Datamaskinen har hatt et integrert skjermkort, Intel HD Graphics 630.
- Det er mest sannsynlig blitt brukt WordPad for Windows for å skrive brevet. Det er benyttet standardinnstillinger for font, linjeavstand og avsnitt. Sideoppsettet har vært Letter.
- Papiret samsvarer med en type papir som selges hos Clas Ohlson. Dette papiret er produsert i Portugal. Det finnes andre typer papir av lignende sort hos andre utsalgssteder, opplyser politiet.
- Brevet er mest sannsynlig skrevet ut på en printer fra Hewlett Packard (HP). Det er blitt brukt blekkpatron type HP 302 eller HP 304 fargepatroner.
- Konvolutten, som er hvit og i formatet C5, er produsert av Mayert Kuvert i Tyskland i september 2017. Konvolutten er solgt hos Clas Ohlson.
- Politiet mener brevet mest sannsynlig er skrevet av en eller flere personer med norsk som førstespråk, eller som av andre årsaker har gode norskkunnskaper. De mener «annetspråkstrekkene» i teksten er tilgjort eller tilsiktet.
Politiet håper de vil kunne få nye relevante tips til etterforskningen ved å gå ut med disse opplysningene. De har også flere opplysninger om brevet, men ønsker ikke å gå ut med disse av hensyn til etterforskningen, ifølge politiet.
Det sentrale beviset
Trusselbrevet har vært sentralt i saken, uavhengig om det er en villedning eller en reell kidnapping. I brevet ble det krevd 9 millioner euro løsepenger i kryptovalutaen monero. Det ble også krevd at all kommunikasjon skulle skje via bitcoin, en annen type kryptovaluta.
På grunn av innholdet i brevet ble saken i starten etterforsket i all hemmelighet. Først etter ti uker gikk politiet ut med saken. Politiet fryktet lenge for livet til Anne-Elisabeth Hagen dersom det ble kjent at politiet hadde blitt kontaktet.
I brevet ble Hagen bedt om å ikke ta kontakt med politiet. Han fikk også beskjed om at han ble holdt øye med.
Andre viktige spor i etterforskningen har vært det mye omtalte kryptosporet. Dette er blitt omtalt som «en sentral del» og «høyt prioritert». Politiet har brukt mye tid og ressurser på å finne ut hvem som har stått bak den digitale kommunikasjonen som har foregått mellom Hagen og de angivelige kidnapperne.
Etterforskning i det skjulte
Spol tiden tilbake til 28. april 2020. Ektemannen Tom Hagen er på vei til jobb. Da blir han stoppet og pågrepet av politiet. Millionæren ble siktet for drap eller medvirkning til drap på ektefellen. Han er fortsatt siktet. Han nekter straffskyld. Hagen-ekteparets barn har sagt at de er overbevist om at faren er uskyldig. De mener moren er utsatt for en kidnapping.
Politiet har gjennom hele etterforskningen vært sparsomme med detaljer om etterforskningen. Det har likevel kommet små drypp i løpet av den snart fire år lange etterforskningen:
- Video av ukjent bil: Et kjøretøy, sannsynligvis en bil, ble fanget inn av et overvåkingskamera på den andre siden av Langvannet ved familiens bolig mens den kjørte opp en gangvei frem til boligen i tidsrommet da Anne-Elisabeth Hagen forsvant.
- Hemmelig spaning: I et lengre tidsrom benyttet politiet seg av skjulte etterforskningsskritt for å samle bevis mot Tom Hagen.
- Skoavtrykk: Politiet har sikret seg skosåleavtrykk. De har bedt kjøpere av skoen ta kontakt. Dette sporet har ikke ført til et gjennombrudd i saken, etter det Aftenposten kjenner til.
- Kreativ etterforskning: I løpet av etterforskningen har politiet benyttet seg av en rekke vanlige, men også uvanlige, metoder for å finne gjerningspersonen. Blant annet er det blitt gjennomført lydtester inne i og utenfor boligen til ekteparet Hagen.
- SIM-kort: I begynnelsen av mai etterlyste politiet utsalgsstedet av et SIM-kort. Dette ble brukt i forbindelse med opprettelsen av en konto på en kryptovalutabørs. Sporene har så langt ledet politiet til Oslo-sentrum.