Politisk enighet om at Lambda skal bygges

SV og byrådspartiene i Oslo (H, KrF og V) har funnet hverandre og presenterer Lambda som løsning i striden om nytt Munch-museum.

Lurer du på hva avtalen inneholder? Se full oversikt nederst i saken.


Oslos politikere er omsider blitt enige i den langvarige striden om byggingen av nytt Munch-museum. Det kan stå ferdig bygget i 2017 eller 2018.

KOMMENTAR:

Les også

«Min datters oppvekst på Tøyen er allerede på lånt tid»

I en veritabel politisk byttehandel, der Sosialistisk venstreparti og Tøyen bydel står igjen som noen av dagens vinnere, skal vinnerforslaget Lambda, fra det spanske arkitektselskapet Herreros Architectos føres opp i Bjørvika.

Barnehageplasser og badeland

-Vi har fått gjennomslag for en 10-punktsplan som betyr en historisk opprusting av Tøyen. Dette har ikke vært en lett sak for SV, men vi har fått en avtale som ligger SVs hjerte nær, sa gruppeleder for SV, Marianne Borgen, da hun presenterte avtalen like over klokken 10 i Munch-rommet i Oslo rådhus.

-Vi har klart å sette et stort SV-avtrykk gjennom denne avtalen. Dette gjør Oslo til en bedre og tryggere by, la hun til.

Blant punktene i avtalen er bedre barnehagetilbud, utvidet satsing på kulturskole, opprustning av Tøyen T-banestasjon og et nytt stort, kommunalt badeland.

Partigruppene enige om et storstilt femårig områdeprogram for utvikling av Tøyen på 25 millioner kroner årlig, en gjeninnføring av bemanningsnormen i barnehagen og opprettelse av 700 nye kulturskoleplasser i Oslo.

Bygger vitensenter

Det skal også bygges et vitensenter der dagens Munch-museum ligger, i tillegg til at Tøyensenteret skal revitaliseres.

Dessuten skal parkområdene utvides og oppgraderes. Det skal også gjennomføres salg av mange av de kommunale boligene på Tøyen.

-Dette vil gjøre Tøyen mer attraktivt for voksne og barn, og trekke tilreisende til bydelen. sa Borgen.

Avtalen mellom SV og byrådspartiene innebærer at det omdiskuterte Lambda-forslaget for nytt Munch-museum blir realisert.

Presentasjonen av avtalen skjedde i Oslo rådhus klokken 10. Det var bystyregruppene til Høyre, Venstre, SV og KrF som invitererte til pressekonferanse om nytt Munch-museum og områdeutvikling på Tøyen. Og selvfølgelig fant det sted i Munch-rommet i Rådhuset.

-Historisk dag

— Dette er en historisk dag for Oslo. Dette kommer til å prege byen vår for all fremtid, sier Hallstein Bjercke, kulturbyråd (V).

-Jeg er også glad for at Tøyen får denne opprustningen, la han til.

Bjercke omtalte Lambda som det beste alternative, både økonomisk og teknisk, og for sikringen av Munchs kunst for fremtiden.

Partileder Trine Skei Grande skriver på Twitter at dette blir en god dag for Oslo.

«Grepet vi presenterer er viktig og stort for Oslo», skriver Grande i en sms til Aftenposten.

KrFs gruppeleder Erik Lunde omtaler løsningen som «et lite mirakel».

Høyre har manglet støtte for å bygge nytt Munch-museum i Bjørvika, etter at Fremskrittspartiet trakk seg fra prosjektet høsten 2011. SV har ønsket å bygge nytt museum på Tøyen så langt.

Finanskomiteen i Oslo bystyre skal behandle Munch-saken i sitt møte onsdag, før bystyret har saken til endelig behandling i siste møte før sommeren, trolig 12. juni. Dermed var dette siste sjanse for å få avsluttet striden.

Slik kommenterer Knut Olav Åmås, kulturredaktør i Aftenposten, avtalen (saken fortsetter under videoen):

Dette er avtalepunktene:

 • Tøyen Vitenpark, med et nytt vitensenter, etableres.
 • Partiene ønsker også å gå i dialog med Norsk teknisk museum om samlokalisering med byens nye vitensenter på Tøyen.
 • Vitenparken, som også inkluderer også Botanisk hage og Universitetets museer, skal bidra til å gjøre Tøyen skole til en pioneer innen naturfag, miljøfag og estetiske fag.
 • Tøyen skole skal ha utvidede åpningstider fra høsten 2013 og elevene skal tilbys gratis kjernetid i SFO og få halv pris på Tøyenbadet fra 2014.
 • Satsingen underbygges av at Oslo musikkskole skal øke sin kapasitet med 700 nye plasser, blant annet gjennom etablering av en ny kulturstasjon på Tøyen.
 • Tøyensenteret og Tøyen T-banestasjon skal rustes opp.
 • Antallet kommunale boliger på Tøyen reduseres, men det skal etableres netto minst 600 nye kommunale leiligheter i Oslo frem til 2017.
 • Det skal bygges nytt badeland i kommunal regi på Tøyen, som planlegges ferdigstilt samtidig med det nye Munch-museet
 • Det etableres et sammenhengende grønt— og parkdrag over Finnmarksgata og en ny friluftsscene i området.
  Avtalen sikrer dermed at Oslo får realisert et nytt Munch-museum, og at det samtidig satses stort på Tøyen, til det beste for innbyggerne på Tøyen og i byen.

Partigruppene er i tillegg blitt enige om andre punkter, blant annet:

 • Bemanningsnorm i barnehagene gjeninnføres fra 2014.
 • Det innføres fritt brukervalg på dagsenter og bo- og omsorgstilbud for utviklingshemmede og andre hjelpetrengende som skal ha et slikt tilbud.

Mens mange er fornøy med avtalen som er inngått, raser både Ap og Rødt:

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og Marianne Borgen (SV) ledet an på tirsdagens pressekonferanse.