Norske F-16 avskar russiske supersoniske bombefly

Torsdag ble den norske kampflyberedskapen sendt i luften for å identifisere to russiske bombefly på vei sørover langs norskekysten. De russiske flyene er bygget for å frakte atomvåpen.

Et russisk bombefly av typen Tu-160 Blackjack og et norsk F16 fotografert tidligere i år.
  • Hans O. Torgersen

De russiske flyene av typen Tu-160, som NATO har gitt kallenavnet Blackjack, har kapasitet til å frakte atomvåpen, men det er ingen som vet om de hadde slike våpen om bord denne gangen.

Tu-160 er verdens største, supersoniske (kan fly raskere enn lyden) bombefly.

Det er ikke uvanlig at russiske militære fly er i luften langs kysten av Norge, men denne gang trakk de langt sørover, så langt at britiske jagerfly ble sendt opp for å overta jobben fra de norske flyene.

Et Tu-160 fotografert under en øvelse ved den russiske flybasen Engel, 700 kilometer sydøst for Moskva, i desember 1997.

– Det som skjedde torsdag er noe som skjer relativt rutinemessig: Flyaktivitet fra øst som trakk relativt langt sørover langs kysten og den norske kampflyberedskapen var oppe for å identifisere dem, sier pressevakten ved Forsvarets operative hovedkvarter, kaptein Brynjar Stordal, til Aftenposten.

– Er det vanlig at det er denne typen russiske fly som kommer?

– Både den og andre bombefly, slik som Bear-klassen, som også har nukleær kapasitet.

Et russisk bombefly av typen Tu-160 Blackjack fotografert tidligere i år utenfor norskekysten.

Hittil i år har de norske beredskapsflyene, to F16 jagerfly fra Bodø flystasjon, vært oppe 12 ganger og identifisert til sammen 17 fly. I hele 2015 ble de norske jagerflyene scramblet 30 ganger og identifiserte 51 fly.

Det var nrk.no som først meldte om torsdagens russiske flybesøk, med airlive.net som kilde.

  • Les mer om det russiske bombeflyet TU-160 på Wikipedia.

Tu-160 ble produsert fra 1984 til 1992 som et svar på USAs langtrekkende supersoniske bombefly av typen B-1. I dag har Russlands flyvåpen 16 fly av denne typen igjen, men bare 11 av dem skal være kampklare, ifølge airforce-technology.com.

Til sammenligning har USA 62 fly av typen B-1B Lancer.

Daværende statsminister i Russland, nåværende president, Vladimir Putin (t.v.) sammen med daværende president i Venezuela, Hugo Chavez, i Moskva i 2008. Chavez holder en modell av det supersoniske bombeflyet TU-160 Blackjack.