Brundtland: - Min kropp har reagert på mobilstråling i 25 år

ARENDAL (Aftenposten) Gro Harlem Brundtland snakket ut om norsk valgkamp, tiden som Norges første kvinnelige statsminister og sin bekymring for stråling fra mobiltelefoner.

  • Karen Tjernshaugen

Du kan se hele utspørringenav Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland i vinduet øverst i artikkelen.

Sendingen ble tatt opp på seilskuta «Boy Leslie», som ligger til kai ved Pollen i Arendal. Frem til tirsdag går det årlige politikkstevnet Arendalsuka av stabelen i sørlandsbyen.

I utspørringen fortalte Brundtland, som er tidligere generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon, blant annet om sin skepsis til strålingen fra mobiltelefoner.

— Jeg vil si: Skjerm dere. Ikke gå med mobilen i lomma, sa Brundtland.

Får hodepine av mobilbruk

Hun bruker selv mobiltelefon minst mulig og er opptatt av å holde telefonen langt unna hodet hvis hun for eksempel måtte sende en tekstmelding.

— Jeg kan ikke ha mobilstrålene her oppe. Da får jeg øyeblikkelig hodepine. Min kropp har reagert på mobilstråling i 25 år, sa Brundtland.

Den tidligere norske statsministeren mener forskningsresultater viser at det ikke er noen tvil om at det er negative sider ved bølgene som treffer mennesker på grunn av mobiltelefoner og andre teknologiske innretninger.

Et ekspertutvalg satt ned av norske myndigheter konkluderte i 2013 med at det ikke er et belegg for å si at stråling fra mobiltelefoner, trådløse nettverk og mobilmaster er skadelig eller kan gi helseplager.

- Ble hundset og hetset

Brundtland var Norges første kvinnelige statsminister. Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen ville vite hva hun syntes om at syntes om at landet igjen har fått en kvinne som statsminister.

— Det er viktig at dette ikke blir et engangsfenomen. At dette kan gjenta seg er interessant og viktig. Det sprer holdninger blant unge mennesker hva de ser og opplever, påpeker Brundtland.

- Mange av de gangene jeg ble hundset, hetset og utsatt for kampanjelignende utfall, særlig før valg, tenkte jeg: Gro, dette må du tåle.

Hør Gro fortelle om dette i videoklippet øverst.

Solberg har ikke opplevd det samme

Brundtland fortalte at moren ofte stile spørsmål om hvordan hun holdt ut all kritikken hun måtte gjennom fordi hun som kvinne hadde klatret helt til topp i politikken.

— Da sa jeg – neste gang en kvinne blir statsminister vil det bli annerledes. Det synes jeg vi ser nå. Hun som er statsminister nå har ikke hatt så mange angrep som er kjønnsbasert. Det er jeg glad for, sier eksstatsministeren.

- Dagens politikere får ikke fred

Brundtland mener årets valgkamp har mange likhetstrekk med norsk politikk sllik den var da hun var statsminister, men at det også er forskjeller.

— Mediene er enda mer på i hele tiden enn det de var i hvert fall i den første delen av min tid. Nå er det sosiale medier og det ene med det andre hele tiden. De stakkars menneskene får jo ikke fred!

76-åringen avslørte at hun selv ikke har kastet seg ut i verdenen av sosiale medier, men at hun bruker e-post og tekstbehandlingsprogrammer som word.

Ville bedt Clinton på hytta

Gro Harlem Brundtland var statsminister for Arbeiderpartiet i tre perioder: I 1981, 1986-89 og i 1990-1996.

Hun er idag nestleder i FN-rådet «The Elders». I den forbindelse besøkte Brundtland nylig Russland der hun blant annet traff president Vladimir Putin.

- Han var godt forberedt, i godt humør og oppførte seg på en måte som var mer tillitsvekkende enn vi hadde forventet, fortalte Brundtland.

Til tross for uenighet i synet på Ukraina-konflikten sa Brundtland at hun oppfattet Putin som en kunnskapsrik politiker. Men på spørsmål om hvem av topplederne hun hadde møtt hun helst kunne tenkt seg å invitert med på hytta, svarte Brundtland kontant:

— Bill Clinton.

Begrunnelsen var at Clinton var oppvokst i små kår og at han hun derfor kunne se for seg at han ville avfinne seg med hyttas standard.

Utøya sitter i

Stanghelle og Eilertsen spurte også ut Brundtland om den internasjonale terrorutfordringen og det som skjedde på Utøya 22. juli 2011. Brundtland holdt foredrag på AUF-leiren og forlot øya like før massakren den dagen.

I sommer var Brundtland tilbake på Utøya på AUFs første sommerleir siden terroraksjonen.

— Det var på mange måter en lettelse å være tilbake. Den gangen så jeg alle de unge ansiktene foran med da jeg dro, og da kvelden kom var mange borte. Det sitter veldig hardt i, fortalte Brundtland.

— Men å se dem nå, og se at det er kommet mange nye ungdommer til øya var en lettelse for meg, la hun til.

Aktuell gjest hver kveld

Aftenpostens kommentatorer Trine Eilertsen og Harald Stanghelle spør ut en aktuell gjest til debatt hver kveld torsdag til søndag under Arendalsuka.

Torsdag kveld var Ap-nestleder Hadia Tajik første gjest som ble grillet. Hun røpte blant annet hemmeligheten om et forelegg hun fikk etter å ha krasjet reportasjebilen under et sommerivkariat i Aftenposten for 14 år siden.

Interessert i saker om valgkampen? Følg oss på Facebookog Twitter, og hør vår podcast her.