Glad for tilsynssak mot Molde sjukehus

Helseminister Bent Høie.
  • Jeg er glad for at Statens helsetilsyn så raskt etablerte tilsynssak mot Molde sjukehus, sier helseminister Bent Høie.

Helseministeren sier han har stor forståelse for de pårørende i Daniel-saken som har uttrykt ønske om en ny vurdering av hva som egentlig skjedde da Daniel Flemmen Ødegård (2) døde på Molde sykehus i 2009, i etter kant av en mandeloperasjon.

— Jeg har stor forståelse for de pårørende ønske om en ny vurdering, men også for situasjonen for involvert helsepersonell, sier Høie.

Les også:

Les også

- Dette har vi ventet på i fem år

Daniel-saken ble omtalt i Aftenpostens A-magasinet fredag. I sakens dokumenter fremkommer det at involvert helsepersonell opplevde et press for å bli enige om årsakene til Daniels død — før man skulle i politiavhør.

Statens helsetilsyn bestemte fredag formiddag at det skulle etableres tilsynssak mot Molde sjukehus på grunnlag av opplysningene som fremkom i A-magasinet fredag – fem år etter Daniels død.

Ærlighet viktig

Høie vil ikke gå konkret inn i Daniel-saken, særlig fordi den nå skal granskes av Helsetilsynet, men sier på generelt grunnlag:

— Det er utrolig viktig at pårørende i slike saker møtes med åpenhet og ærlighet.

Les også:

Les også

- Sykehusledere hindrer varsling om feilbehandling

Høie sier mange pårørende, som opplever at sykehusene ikke viser åpenhet, bruker svært mye energi og ressurser på å komme til bunns i sakene.

— Sykehusenes første møte med pårørende er svært viktig. Hvis etterlatte opplever at de ikke får ærlige svar, så raser tilliten. De pårørende opplever det som en tilleggsbelastning. Og det kan ta lang tid å bygge opp igjen tilliten til sykehuset, hvis det i det hele tatt er mulig.

Ikke opptatt av straff

Høie sier han har møtt flere pårørende som har kjempet for å få frem sannheten om hva som egentlig skjedde da deres barn eller nærstående døde uventet på sykehus.

— Min erfaring er at de pårørendes motivasjon ikke er at helsepersonell skal straffes, men at feilene skal identifiseres for å unngå at noe lignende skjer i fremtiden. Derfor vil de et helt ærlig og usminket svar, sier Høie.

Les også: