Fem nye tilfeller av fugleinfluensa

Ytterligere fem personer har testet positivt for smitte av fugleviruset i Tyrkia, ifølge en tjenestemann i helsedepartementet.

Fire av de smittede bor i provinsene Samsun, Kastamonu og Corum i Nord-Tyrkia, mens den femte bor i provinsen Van, helt øst i Tyrkia, sa tjenestemannen Turan Buzgan til nyhetsbyrået Anatolia mandag.

Tre søsken døde i forrige uke i Van-området, og det er bekreftet at minst to av dem døde av fugleinfluensaviruset av typen H5N1 etter å ha vært i kontakt med syke kyllinger. Det er i alt registrert 14 tilfeller av at mennesker er smittet av fugleinfluensa i Tyrkia.

Det er foreløpig ikke klart om det er varianten H5N1 de siste fem personene er smittet av.

Istanbul

Mandag meldte tyrkiske medier også at 21 personer blir behandlet for symptomer på fugleinfluensa i millionbyen Istanbul vest i Tyrkia. Dermed øker også frykten for at sykdommen har spredd seg til landets handelssentrum med 12 millioner innbyggere.

Ifølge avisen Milliyet ventet helsemyndighetene mandag svar på tester av de personene som er innlagt på sykehus for observasjon. Foreløpige tester av to døde kyllinger i Istanbul-området viste tegn til smitte av fugleinfluensa.

Masseslakt

Samtidig som det meldes om nye smittetilfeller, fortsetter arbeidet med å slakte tusenvis av fugler over hele landet. Fugleinfluensa er påvist i 12 provinser. I ytterligere seks provinser er det mistanke om fugleinfluensa. Myndighetene står derfor overfor en svært vanskelig situasjon.

Tyrkiske helsemyndigheter ber folk være forsiktige i kontakt med fjærfe.

— Situasjonen er farligst for barn. Ikke ha fjærfe i hjemmet og hold barna deres unna fugler, sa helseminister Recep Akdag under et besøk i de berørte områdene øst i Tyrkia søndag kveld.

Ni år gamle Aysgul Ozcan er en av de smittede pasientene.