PST endrer siktelse mot spionmistenkt russer

Siktelsen mot spionmistenkte Mikhail Mikusjin er endret til «grov etterretningsvirksomhet». Tingretten mener han trolig er en «utdannet og godt trent etterretningsoperatør».

Mikhail Mikusjin jobbet som gjesteforsker i Tromsø under et brasiliansk navn.

Mikusjin har jobbet som gjesteforsker ved Universitet i Tromsø under det brasilianske navnet José Assis Giammaria. I oktober ble han pågrepet i Tromsø.

Han har vært i Norge med et brasiliansk pass under navnet José Assis Giammaria (37), men politiet mener han er russisk borger med navn Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44). Mikusjin knyttes til den militære russiske etterretningstjenesten GRU.

Mikusjin erkjenner ikke straffskyld.

Mannen har tidligere vært siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter som kan skade grunnleggende nasjonale interesser (straffelovens paragraf 121).

I dagens fengslingskjennelse kommer det frem at siktelsen er endret til «grov etterretningsvirksomhet». Dette har en strafferamme på ti år.

Mannen er samtidig varetektsfengslet i fire nye uker.

I kjennelsen kom det frem at politiet har beslaglagt 30 ulike dataenheter. Retten mener det er nødvendig med videre varetektsfengsling fordi man trolig står overfor «en utdannet og godt trent etterretningsoperatør, som antagelig har et støtteapparat og rapporteringskanaler som vil bistå ham i å forspille bevis etter beste evne».

Politiadvokat Thomas Blom i PST bekrefter den skjerpede siktelsen overfor VG, som omtalte saken først.

– Det ligger i sakens natur når det er tilknyttet GRU, sier han.

Blom ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.