Norge

Siktet for Lode-drapet utleveres fra Danmark

Tjenestemenn fra Time lensmannskontor reiser om få dager til Danmark for å hente den 41-årige dansken som er siktet for drapet på Gunn Merete Lode.

Byretten i Aalborg har bestemt at 41-åringen kan utleveres til Norge, melder den danske avisen Ekstra Bladet. Mannen er siktet for flere tilfeller av vold mot kvinner i Danmark. I Norge er han siktet for drapet på Gunn Merete Lode (32) i Bryne i 2001.

— Utleveringen er nå i orden. Vi sender folk i nær framtid til Danmark for å hente den siktede, sier politioverbetjent Jan Ove Lunde ved Time lensmannskontor til NTB.

Rettssak

41-åringen ble siktet for drapet i april i år. Mannen ble først siktet for vold mot to kvinner i Danmark. Da mannen ble fengslet, ble DNA prøver fra mannen sjekket mot et internasjonalt DNA-register. Prøvene viste at mannens DNA stemmer med funn fra Gunn Merete Lode. Etterforskerne ved Time lensmannskontor mener de nå er ferdige med drapsetterforskningen.

— Dersom det ikke kommer fram nye opplysninger, mener vi oss ferdige med etterforskningen, sier Lunde.

Når 41-åringen fra Nord-Jylland kommer til Norge, vil han bli framstilt for varetektsfengsling. Dersom Statsadvokaten i Rogaland finner grunn til å tiltale dansken for drapet på Lode, vil han samtidig bli tiltalt for voldsepisodene i Danmark. Danskene ønsker at mannen stilles for retten i Norge også for disse forholdene.

I Norge

41-åringen har i flere perioder arbeidet i Norge. Gunn Merete Lode ble stukket ned tilsynelatende umotivert på vei hjem i Bryne natt til 26. august 2001. Mannen bodde da i Bryne sentrum, like ved lensmannskontoret.

Drapet skjedde midt i et boligområde. Et vitne passerte Lode og gjerningsmannen like før 32-åringen ble drept. Vitnet hørte at kvinnen skrek, og så at hun segnet om på veien. Tross vitneobservasjonen og en omfattende etterforskning, ble gjerningsmannen ikke tatt.

— Forhåpentligvis kommer straffesaken opp om ikke altfor lenge. Det skal bli godt å få denne saken ut av systemet, sier Lunde.

Det er foreløpig ikke klart om 41-åringens danske forsvarer, advokat Poul Erik Kjeldgaard vil bistå 41-åringens norske forsvarer.

Les også

  1. DNA-spor: Ukjent drapsmann

  2. Knivjakt i 41-åringens bolig

  3. Hudrester kan felle 41-åringen

  4. Siktet danske måtte svare for DNA-funn

  5. Norsk politi vil konfrontere danske med uløste drap

  6. Danske kan være seriemorder

  7. Danske var på åstedet - benekter drap

  8. Danske siktet for drapet på Gunn Merete Lode