Norge

Bygget sommerhus mens halve Danmark kikket henne over skulderen

Hun ville bygge bærekraftig og fulgte mottoet ny, nordisk nøysomhet. Samtidig ville hun gjøre sommerhuset flott nok til at boligbladene kom på døren.

Det er kun én varmekilde i huset, en svanemerket vedovn fra Morsø. - Jeg foretrekker å ta på meg en ullgenser og strømper hvis et er kaldt når vi kommer frem, sier Wenneberg.
  • Heidi Borud
    Heidi Borud
    Kulturjournalist

Gribskov på Nord-Sjælland ligger nær det populære sommerhusområdet Tisvildeleje. Men akkurat her i det bølgende landskapet i Gribskov er det en blanding av fastboende og sommerhus, og prisene er relativt lave. Signe Wenneberg kom over et falleferdig hus til 450.000 kroner.Hun hadde lenge drømt om å bygge et miljøvennlig, lite hus på landet og tenkte først at hun skulle bruke mest mulig av de gamle materialene, men de var råtne, fulle av mugg og sopp, så det var bare å rive alt sammen.

Riving, arkitekttegninger, nybygging, hageanlegg og bygging av drivhus er delt på Instagram, Facebook og på bloggen sommerhusbyggeri.dk. Papiraviser og interiørblader er stadig på døren, og et TV-team har fulgt hele prosessen. Det er ingen overdrivelse å si at halve Danmark kjenner til sommerhuset.

Sommerhuset er bygget på påler. - Huset er sikret mot fremtidens ekstremvær og er bygget høyt. Da jeg søkte byggetillatelse, lå Gilleleje under vann på grunn av stormen Bodil. Jeg fikk lov til å bygge på påler fordi det passet med den nye, grønne lokalplanen i Gribskov kommune, sier Signe Wenneberg.

Miljøaktivisten visste veldig godt hva som ikke skulle være i det nye sommerhuset: ikke tørketrommel, ikke fjernsyn, ikke svømmebasseng, ikke markiser eller amerikansk-stort kjøleskap.

Nytt treverk og gamle vinduer

Men det skulle være: miljømerket treverk fra innerst til ytterst: tre på taket, treverk som fundament og treverk som isolering. Dessuten: høyt under taket, få kvadratmeter, en hems med utsikt som sønnene kunne boltre seg på, en svanemerket vedovn, kun gamle vinduer, frukthage og drivhus etter økologiske prinsipper.

— Folk er lei av tomt forbruk

Wenneberg allierte seg med Erik Juul Arkitekter. Hun tegnet selv en skisse og rutet opp hva hun ønsket seg. 90 prosent av huset er bygget med dansk tre, det resterende er fra Brasil og Canada. Nøysomhet og gjenbruk var to andre viktige stikkord for hele byggeprosessen.

Drivhuset er også bygget av miljøvennlig treverk, og alt som spirer og gror er baserte på økologiske frø og jord.

Huset er på 72 kvadratmeter og tomten på 1,2 mål.— Det var det jeg hadde råd til. Jeg har bygget etter mottoet n y, nordisk nøysomhet . Jeg tror vi har et nordisk DNA hvor nøysomhet, stillhet og nærheten til naturen er av særlig betydning for oss. Dette er vi blitt mer klar over nå. Etter finanskrisen og alt overforbruket ser jeg –og mange med meg – et paradigmeskifte. Folk er lei av det tomme forbruket og søker mer etisk mening også når det gjelder forbruk, mener Wenneberg.

At man tenker etisk og miljøriktig, behøver ikke stå i motsetning til at man innreder med god smak.

— Det skulle være pent nok til at Bo Bedre kom, sier hun og ler. - Man kan absolutt innrette seg pent med lite penger.

Hun ser seg rundt i allrommet og i drivhuset. Hun har innredet med loppemarkedfunn og bruktmøbler og nærmest ikke brukt en krone på inventaret. Hun solgte selv endel møbler fra huset hjemme på loppemarked og fikk inn 16.000 kroner, og det var maksbudsjett for møbler og innbo. Snart tar hun imot en delegasjon fra IKEA i Sverige som skal på inspirasjonstur til det bærekraftige sommerhuset på Nord-Sjælland.

Les også: Oppfylte kolonihagedrømmen med materialer andre kastet

Brukte bare trygt tre

Wenneberg har bygget Europas første FSC-sertifiserte hus. FSC står for Forest Stewardship Council og er et internasjonalt, miljøvennlig tremerkingssystem.

For å få utnyttet alt treet er det brukt brede og smale planker om hverandre.

Er treverket FSC-merket, har forbrukeren garanti for at dyr og planteliv blir beskyttet og at de som arbeider i skogen, er sikret utdannelse, sikkerhetsutstyr og en anstendig lønn. Og at det ikke blir felt flere trær enn skogen kan reprodusere. Alt treverk skal være sporbart. Det betyr at man skal vite hvor det er hugget, og at det blir plantet nye trær, slik at skogen reproduserer seg.Et viktig prinsipp for miljøaktivisten er å bruke trær i forskjellige bredder så alt treverket utnyttes, uansett om det er smalt eller bredt. Gulvet hadde opprinnelig samme farge som veggene, men fikk etter to omganger med hvitvask en lysere overflate.

Kun én varmekilde

Sommerhuset har kun én varmekilde, en svanemerket Morsø vedovn. Den står i rommet som er kombinert stue, spisestue og kjøkken. Vedovnen leverer varme til hele boligen, og det er kun i badeværelset at det er gulvvarme. Myke FSC-sertifiserte trefibre er brukt som isolasjon, og Wenneberg undersøkte nøye energiforbruket og vurderte solenergi, men fant ut at hun ville klare seg med en vedovn.

Som hovedbegrunnelse for å velge akkurat dette miljømerkingssystemet, sier Wenneberg:

— Når du som enkeltforbruker eller bedrift velger FSC, er du med på å sikre naturen og de sosiale forhold i skogen. Dette gjelder alt fra hagemøbler og gulv til papir og emballasje.

Vi må dessuten tenke at det vi gjør lokalt og i liten skala faktisk får betydning globalt. Vi må ikke resignere, men handle miljøbevisst og bærekraftig lokalt.

Les også

  1. Lekent blikk på arkitektur

  2. – Du finner ikke maken noe sted i verden

Les mer om

  1. Bærekraft
  2. Arkitektur