300 evakuerte beboere kan flytte hjem etter skogbrann ved Moss

Brannvesenet har onsdag morgen kontroll over flammene etter skogbrannen som oppsto ved Røysåsen i Moss. Over 100 boliger ble evakuert.

Politiet sier at det foreløpig ikke er noen fare for at brannen sprer seg til bolighus i nærheten, men vinden blåser røyk fra brannen inn over to boligfelt der beboerne ble evakuert.

Øst politidistrikt opplyser ved 8-tiden onsdag morgen at politiets og brannvesenets innsatsledere har besluttet å oppheve evakueringen av de siste 85 boligene i området nord for Moss sentrum.

– Det er ikke lenger spredningsfare. Men etterslukkingen vil kreve store ressurser og pågå i flere timer fremover, opplyser operasjonsleder Kari Monsen i Øst politidistrikt til Aftenposten like før klokken 07.30.

Da hadde åtte brannbiler og mannskap fra brannvesenet i Moss, Rygge, Vestby og Follo kjempet hele natten for å få kontroll over skogbrannen.

Brannen blusset opp litt før klokken 23 tirsdag. Sterk vind og vanskelige forhold for brannmannskapene gjorde at den spredte seg raskt.

Tidlig onsdag konstaterte politiet at brannen hadde tatt for seg i et skogområde på 15.000 m² vest for Mosseskogen.

Saken fortsetter under videoen.

– Helikopter satt inn onsdag

– Vi har etablert innsatsen grundig og fått frem folk og vann og utstyr, sa vaktleder Frode Johannessen ved 110-sentralen til NTB i 3-tiden natt til onsdag.

Klokken 5.30 opplyste han at det fortsatt brenner godt på stedet, men at brannvesenet har god kontroll over flammene.

På grunn av det ulendte terrenget har et skogbrannhelikopter drevet slukking fra luften siden 06-tiden onsdag morgen.

Flere personer er evakuert på grunn av skogbrannen i Moss.

Mannskapet avløst

Sivilforsvaret ble onsdag morgen satt inn i slukningsarbeidet. Det brant da flere steder, også i skogbunnen.

Samtidig ble mannskapene som hadde jobbet gjennom natten, avløst av nye mannskaper fra mosseregionen, opplyser aksjonsleder Stein Didrik Laache i Movar, et interkommunalt selskap som blant annet leverer branntjenester i kommunene Moss, Rygge, Råde, Vestby og Våler.

300 evakuert

Boliger i Gamleveien, Ørneveien, Granveien og Elgveien ble i løpet av natten evakuert. Tilsammen ble mellom 100 og 120 boliger evakuert.

Naboene ble sendt til Mossehallen. Der er det opprettet et mottakssenter, og representanter fra kommunen og politiet er på plass for å registrere de som ankommer.

Klokken 06 stengte mottakssenteret. Politiet meldte da at alle evakuerte var tatt hånd om. Totalt var omkring 300 mennesker blitt evakuert fra området.

Det er ikke meldt om skader på personer eller bygninger i forbindelse med skogbrannen.

Man kan lukte og se røyken på lang avstand. Politiet ber folk lukke vinduene og stenge luftinntak.

Vekket folk med sirene

Politiet kjørte ved 00.30-tiden natt til onsdag gjennom et boligområde med sirenen på for å vekke folk og få dem ut av husene.

– Vi har evakuert alle som bor i Gamleveien og Ørneveien. Vi har nå begynt å evakuere beboere i Elgveien fordi vinden nå har dreiet mot øst og røyken dermed trekker i den retning. I starten hjalp beboere i området til med evakueringen. Men etter hvert som røyken ble kraftigere, tok politiet over, fortalte innsatsleder Johnny Sannes til Moss Avis.

Saken fortsetter under bildene.

Vest for Mosseskogen

På ett tidspunkt var det så mye røyk at brannvesenets og politiets kommandoplass måtte flyttes.

Politiet rådet beboere i nærheten til å lukke vinduene.

Ved 02.15-tiden meldte brannvesenets 110-sentral på Twitter at man begynte å få kontroll over brannen.

– Beboerne i Elgveien kan nå få flytte hjem igjen, sier innsatsleder Sannes til Aftenposten.

Politiet vurderte før klokken 08 å la beboere flytte tilbake til de siste 85 evakuerte boligene.

Jernbanen rammet

Østfoldbanen var natt til onsdag stengt mellom Vestby og Moss på grunn av brannen. Klokken 04.30 meldte Bane Nor at trafikken gikk som normalt.

NSB opplyser imidlertid at det vil oppstå forsinkelser og enkelte innstillinger på Østfoldbanen onsdag.