Norge

KrFU-landsmøtet mener at KrF bør gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp

Landsmøtet i KrFU har vedtatt med 47 mot 33 stemmer at KrF bør gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp. – Vi tar innspillet med oss, sier partileder Knut Arild Hareide.

KrFUs leder Martine Tønnessen under KrFUs landsstyremøte på Gardermoen fredag kveld.
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist
 • og NTB

Etter en times debatt der noen hevdet at «KrF suger som opposisjonsparti» og andre viste til valgløftet om ikke å gå inn i regjering med Frp, landet ungdomspartiet på at moderpartiet bør søke makt og gjennomslag ved å sitte i regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

Martine Tønnessen, som lørdag formiddag ble gjenvalgt som KrFU-leder, rundet av debatten med å argumentere for å ta moderpartiet inn i regjering med Frp, forutsatt at de klarer å forhandle frem en regjeringsplattform som gir gjennomslag for KrFs politikk.

– Vi ønsker at vårt parti skal få en hånd på rattet. For å få gjennomslag for våre saker, må vi inn i regjeringen, sier avtroppende nestleder Olaus Bjuland (21) i KrFU til Aftenposten.

– I hvilken grad vil moderpartiet ta hensyn til dette vedtaket, tror du?

– Vi forventer å bli lyttet til. Jeg tror dette vedtaket får mye å si, sier Bjuland.

Begge de to nyvalgte nestlederne argumenterte mot å gå inn i en regjering der også Frp sitter – fordi den politiske avstanden er for stor og fordi partiet i forkant av stortingsvalget 2017 sa at det ikke kom til å søke regjeringsmakt der Frp er med.

KrF-leder Knut Arild Hareide tolker KrFU som at de mener innflytelsen skal brukes til å bekjempe fattigdom, for en mer offensiv klimapolitikk og en mer human asylpolitikk.

Hareide: – Vi tar innspillet med oss

KrF-leder Knut Arild Hareide sier via sin kommunikasjonsrådgiver at han er glad for engasjementet i KrFU i et viktig spørsmål.

– Jeg registrerer at det er uenighet, men en sterk vilje til å søke regjeringsmakt, sier han.

Han tolker KrFU som at de mener innflytelsen skal brukes til å bekjempe fattigdom, for en mer offensiv klimapolitikk og en mer human asylpolitikk.

– Det er jeg veldig glad for, og vi tar innspillet med oss i KrFs prosess.

KrF-topp utelukker å sitte i regjering med Frp

Andre er uenige med KrFU. KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold mener at det ikke er mulig å sitte i regjering med Frp i denne perioden.

– Frp-garantien bør gjelde til neste landsmøte. Det vi sa før valget bør gjelde også etter valget, sier Bekkevold til ABC Nyheter.

Samtidig åpner han for at partiet bør vurdere å bytte side, noe som kan åpne for at Ap-leder Jonas Gahr Støre overtar som statsminister for Høyres Erna Solberg.

– Jeg er av dem som mener vi ikke skal utelukke det, sier Bekkevold.

Støre sier i en SMS til ABC Nyheter at han mener KrF vil få større gjennomslag med Ap enn hos dagens regjering, og ramser opp internasjonal solidaritet, klima, fattigdomsbekjempelse og rettferdig fordeling.

– Men vi har stor respekt for at KrF selv gjør sine vurderinger og tar sine valg, legger han til.

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Nestleder Ropstad: – Vil vente med mine synspunkter

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier til Aftenposten at KrF skal starte en prosess rundt regjeringsspørsmålet på landsstyremøtet neste helg. Han har ingen kommentar til Bekkevolds uttalelser.

–Jeg ser ingen grunn til å kortslutte prosessen. Derfor kommer jeg til å vente med mine synspunkter, sier Ropstad.

– Avtroppende nestleder Olaus Bjuland i KrFU sier at de forventer å bli lyttet til?

– KrFU er selvsagt en stemme som vil bli lyttet til. Vi har 19 fylkespartier og to sideorganisasjoner. Alle skal komme med sin mening.

– Hvilke faktorer bør avgjøre om KrF skal gå inn i regjeringen?

– Det kommer an på hvem du spør. Det er ulike syn på det også, sier Ropstad.

Les også

 1. SV-leder Lysbakken: Vil ikke svare på spørsmål om mulig KrF-samarbeid

 2. KrFU splittet i synet på å gå i regjering med Frp

 3. KrF bør gi regjeringsforhandlinger en sjanse | Jonas Andersen Sayed

Les mer om

 1. Politikk
 2. Knut Arild Hareide
 3. Kjell Ingolf Ropstad
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)
 5. Jonas Gahr Støre
 6. Solberg-regjeringen