Norge

27.000 fikk opphold med usikker identitet

-Det er et enormt stort problem når så mange mennesker lever med en identitet som ikke er helt sikker, og dermed er papirløse, sier leder for Somalisk Velferdsforening Abdirashid M. Ismail. Over 27.000 personer har fått opphold i Norge med "sannsynliggjort" identitet. Dette er en altfor usikker identitet for Nav, bankene, politiet og skatteetaten - men likevel nok til å få opphold av UDI.

Tusenvis av utlendinger har fått opphold i Norge de siste tre årene - uten at norske myndigheter vet sikkert hvem de er. Nå skaper ID-problemene økende vanskeligheter for Skatteetaten, NAV, politiet, bankene - og for innvandrerne selv.

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Den største gruppen med «sannsynlig» identitet i Norge, er somaliere.

— Jeg kjenner folk som har bodd i Norge i over 10 år, og fortsatt er identitetsløse. Det er et enormt stort problem når så mange mennesker lever med en identitet som ikke er helt sikker, og dermed er papirløse, leder for Somalisk Velferdsforening Abdirashid M. Ismail, som selv jobber i Nav.

Rekordinnvandring

Den historiske innvandringen i Norge de siste årene har ført til at et stort antall mennesker nå har fått varig opphold i Norge, uten at hverken bankene, Skatteetaten, politiet og NAV vet helt sikkert hvem der.

 • 13.167 asylsøkere har fått beskyttelse med «sannsynliggjort» identitet fra 2010 til 2012.
 • 12.626 personer har fått familieinnvandring og 1189 personer har fått arbeidsopphold i samme periode - med «sannsynlig identitet».
  Hovedforklaringen er at de fleste kommer fra land hvor det ikke er mulig å få sikre ID-dokumenter, og at de fleste ikke hverken har reisedokumenter eller ID-papirer når de søker opphold i Norge.

På toppen av dette kommer alle som oppholder seg ulovlig i Norge, uten at myndighetene er klar over det.

Ap politiker tatt i ID-juks

Før påske vakte det oppsikt da den tidligere Ap-politikeren Khalid Haji Ahmed fra Hedmark innrømmet at han løy da han søkte asyl i Norge, og fikk opphold, norsk statsborgerskap og senere familiegjenforening. Ahmed hevdet at han var fra Somalia, og var dermed nesten garantert å få opphold i Norge.

Les også

- Jeg vil be om unnskyldning og beklage til alle jeg kjenner

Han løy også om alder og navn. I virkeligheten kom han fra Djibouti. Han har nå søkt seg fritatt fra de politiske vervene i Hedmark Arbeiderparti, og meldt seg ut av Ap.

— Det er fint at han har innrømmet det han har gjort. Du skal ikke lyve deg til opphold i Norge, sier Ismail.

De fleste har usikker ID

94,1 prosent av asylsøkerne som fikk beskyttelse i 2012, hadde en «sannsynliggjort identitet». Antallet har økt fra 92 prosent i 2010, til tross for at problemet med ID-løse asylsøkere har vært kjent lenge.

En av tre personer som fikk familieinnvandring, hadde en «sannsynliggjort» identitet i 2012.

— Du får ikke tak i sikre ID-dokumenter når du kommer fra et land som Somalia, sier Ismail.

- Men det er avslørt flere tilfeller av ID-juks og trygdesvindel blant somaliere?

— Jeg forstår at faren for juks er en utfordring. Men det er også et stort problem at mange må leve uten ID-papirer, uten mulighet til å reise og uten statsborgerskap, trygd eller bankkort. I dag er det uklart hva norske myndigheter egentlig krever for å gi deg en sikker identitet.

Sannsynliggjort ID

Les også

Mange utviste kommer tilbake til Norge

«Sannsynliggjort» identitet betyr at personene ikke har pålitelige reisedokumenter — eller ingen dokumenter i det hele tatt. I slike saker gjør UDI en «helhetsvurdering», basert på søkernes opplysninger og UDIs egne undersøkelser.

Les også

Har slettet 70 falske barn i Folkeregisteret

UDI viser til at flyktningekonvensjonen pålegger Norge å gi opphold, selv om det ikke er helt sikkert dokumentert hvem asylsøkeren egentlig er.

— Den vanligste grunnen til at vi innvilger tillatelse til personer selv om identiteten ikke er sannsynliggjort, er at vi har tilstrekkelig informasjon til å avgjøre at personen har et beskyttelsesbehov selv om vi ikke har sannsynliggjort identiteten, typisk at vi har fastslått hvilket land eller område søkeren kommer fra. Når vi har konstatert et beskyttelsesbehov har vi ikke anledning til å avslå saken, sier avdelingsdirektør Stephan Mo i UDI.

Les også

 1. Trygdesvindel for 6 milliarder kroner i året

 2. Fant over 300 falske personer i skattelistene

 3. Vil bruke to mrd. på nye ID-systemer