Norge

Danske leger på norske vinger

Norske ambulansehelikoptre blir nå å finne på tre nye baser i Danmark.

Piloter, leger og akuttmedisinere som bemanner helikoptrene i Danmark er danske, men de har den velkjente logoen fra Norsk Luftambulanse på uniformene sine - og helikoptrene er norske. Foto: Hans O.Torgersen

 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen
  Journalist

Billund

Norsk Luftambulanse A/S går utenlands for å sikre driften i Norge, og tar over de tre nye helikopterbasene i Danmark.

— For å sikre Norsk Luftambulanse A/S (NLA) i Norge og for å sikre optimal drift, har vi følt det riktig å gå ut og få testet oss i konkurransen med internasjonale aktører, sier administrerende direktør Syver Leivestad.

Piloter, leger og akuttmedisinere som bemanner helikoptrene i Danmark er danske, men de har den velkjente logoen fra Norsk Luftambulanse på uniformene sine - og helikoptrene er norske. Foto: Hans O.Torgersen

Operatørselskapet Norsk Luftambulanse A/S er et heleid datterselskap av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Norges største medlemsorganisasjon med 700.000 medlemmer.

NLA vant anbudskonkurransen i Danmark og starter 1. oktober opp driften på de tre nye helikopterbasene, som dekker hele landet. Alle de ansatte er danske, men helikoptrene er norske.

37 år i Norge

— Vi har drevet luftambulanse i Norge i 37 år og stort sett hatt nasjonal konkurranse, med noen unntak. Nå ser vi at det har bygd seg opp en internasjonal konkurranse, selskaper som ser på det norske markedet som veldig interessant, sier Leivestad. Kontrakten på luftambulansetjenesten i Norge er i dag delt mellom NLA (åtte baser med ni helikoptre, ni fra neste år) og Lufttransport (tre baser).

— Det er en stor kontrakt som kan ha opptil ti års lengde, med forlengelse, sier Leivestad.

Alle de tre norsk-danske ambulansehelikopterne var tirsdag samlet i Billund til den offisielle åpningen, der f.v. adm.dir. Syver Leivestad i Norsk Luftambulanse A/S og generalsekretær Erik K. Normann i eierselskapet, Stiftelsen Norsk Luftambulanse, var til stede. Foto: Hans O.Torgersen

En av konkurrentene som NLA vant over i Danmark, har rundt 400 gulmalte fly og helikoptre i ambulansetjeneste i mange land, blant annet Sverige og Finland.

— Jeg følte det ville blitt litt for defensivt i fremtiden bare å operere i Norge, derfor var det helt naturlig å legge inn anbud i Danmark.

— Vi vant mot konkurrentene som vi så komme for noen år siden. Det styrker troen på oss selv og det viser at vi er konkurransedyktige på kvalitet, men også på pris.

- Har ikke dere en fordel av å være eid av en stiftelse som ikke forlanger at dere skal gå med overskudd?

— Nei, egentlig ikke. Vi driver i en kommersiell bransje, men vi driver ikke noen lukrativ butikk, vi har ikke store overskudd. Vi ønsker å konkurrere, få flere bein å stå på og få kostnadene ned.

— Er det aktuelt for NLA å legge inn anbud i Sverige?

— Vi vurderer om det er hensiktsmessig å legge inn anbud på enkelte fylker i Sverige.

Les også:

 1. Les også

  Vi er en liten familie hvor alle er veldig tett på hverandre

 2. Les også

  Mirakelgutten Sakarias lå ute i 10 minus med en kroppstemperaturen på 21 grader

Relevante artikler

 1. NORGE

  Norsk Luftambulanse skal operere alle legehelikoptrene fra 2018

 2. KOMMENTAR

  Luftambulansekrisen: «Tar du fyr i dag, bør du sørge for å gjøre det i en av de store byene»

 3. POLITIKK

  Oppgjør i Stortinget om luftambulansen i nord

 4. NORGE

  Det startet ille og ble enda verre. Dette må du vite om ambulanseflykrisen.

 5. NORGE

  Fem ambulansefly satt på bakken

 6. ØKONOMI

  Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen