Obama: - Ydmyk over å vinne prisen

USAs president Barack Obama er tildelt Nobels fredspris for 2009.

President Barack Obama sier at han er «ydmyk» («humbled») over å ha mottatt Nobels Fredspris for 2009, skriver BNO News.

Obama kommenterer fredsprisen klokken 17.30.

Trolig kommer presidenten til å reise til Oslo for å motta prisen, bekrefter hans nære medarbeider David Axelrod, ifølge NTB.

Reaksjonene fra offisielt hold har foreløpig vært få og ordknappe, som da Obamas pressetalsmann ble bedt om en kommentar:

— Wow, sa han, ifølge BNO, som igjen siterer TV-stasjonen CBS.

Gibbs vekket Obama tidlig fredag morgen for å overbringe den gode nyheten.

Klokken 11 i dag offentliggjorde Nobelkomitéens leder, Thorbjørn Jagland, at det er Barack Obama som får fredsprisen.

Obama får prisen for sin "ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid," sa Jagland.

Nobelkomitéen sier at USAs nye president har "skapt et nytt klima i internasjonal politikk", og trekker spesielt frem Obamas arbeid for demokrati, miljø og kontroll over atomvåpen som begrunnelse for prisen.

"Det er sjelden at en person i den grad som Obama har fanget verdens oppmerksomhet og tent et håp blant verdens folk om en bedre framtid. Hans diplomati er basert på forestillingen om at de som skal lede verden, må gjøre det på grunnlag av verdier og holdninger som deles av størstedelen av jordens befolkning," heter det i komitéens begrunnelse.

Komitéen sier at presidenten dermed er blitt en ledende talsmann for de samme holdningene som fredsprisen skal stimulere.

Barack Hussein Obama jr. ble født 4. august 1961 i Honolulu på Hawaii i USA. Han er USAs 44. president, og den første afroamerikaneren som er blitt valgt til president i USA.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kritiske spørsmål

Flere journalister stilte umiddelbart kritiske spørsmål til Jagland etter offentliggjøringen. Spesielt amerikanske journalister spurte om det ikke er kontroversielt å gi fredsprisen til en president som bare har sittet i ni måneder, har stridende soldater i to andre land (Irak og Afghanistan) — og som dessuten er midt i harde, innenrikspolitiske dragkamper i hjemlandet. Dette ble kontant avvist:

- Vi gir prisen til Obama for det han har utrettet i løpet av det siste året, og håper at prisen også kan bidra til å styrke hans arbeid fremover, sa Nobelkomitéens leder.

Har ikke fått beskjed

Barack Obama har ennå ikke fått beskjed om prisutdelingen.

— Vi vil helst ikke vekke en president, sa Jagland lakonisk. Nobelkomitéen har dessuten vært redd for lekkasjer, og har derfor holdt avgjørelsen helt for seg selv.

Obama er den tredje amerikanske presidenten som får fredsprisen mens han fortsatt sitter i presidentstolen. Theodore Roosevelt fikk prisen i 1906, og Woodrow Wilson fikk den 1919.

«Den, som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser.»
Alfred Nobel i sitt testamente, om hvem som skulle vinne Fredsprisen

Rekordmange nominerte

Da Nobelkomitéen bestemte seg for to dager siden, hadde de vurdert hele 205 kandidater. Dette er ny rekord i antall nominasjoner.

I frykt for lekkasjer tok Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i forkant av avgjørelsen. Etter råd fra PST gjennomførte komiteen sine siste og avgjørende møter bak lukkede gardiner, mens mobiltelefonene lå avslått på gangen.

Oddsfavorittene i dagene før utdelingen inkluderte den afghanske menneskerettighetsaktivisten Sima Samar, Zimbabwes statsminister Morgan Tsvangirai ogden kinesiske aktivisen Hu Jia.

De første prisene ble delt ut i 1901. Fredsprisen den gang ble delt mellom franskmannen Frederic Passy og sveitseren Jean Henry Dunant.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Folkens förbrödrande»

Alfred Nobel tjente en formue på våpenhandel og oljeproduksjon. I frykt for å få et dårlig ettermæle bestemte han seg for at formuen skulle settes i et fond, og at det skulle deles ut årlige priser til personer som hadde utmerket seg innen kategoriene fysikk, kjemi, medisin, litteratur og fred. Fredsprisen skulle deles ut i Oslo, bestemte Nobel. I sitt testamente fra 1895 skriver Nobel at fredsprisen skulle gå til «den, som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser.» Mer om fredsprisen på Nobelkomitéens hjemmesider:


USAs president Barack Hussein Obama er tildelt Nobels fredspris for 2009.