Norge

NSA kan kikke på dine personlige notater på din Iphone og Ipad

Det er ikke bare det du sender via internett fra din Apple-dings som kan overvåkes av NSA.

Dersom du er redd for at amerikanerne skal spionere på din Iphone bør du ikke synkronisere den med Icloud.
  • Arild Færaas

Dersom du synkroniserer alt som er på Iphone-dingsen eller Ipaden din med nettskytjenesten Icloud betyr det at du legger all informasjon du har på din telefon eller ditt nettbrett ut på en server et annet sted.

Og ettersom Edward Snowden har avslørt PRISM-programmet hvor det kommer frem at USAs etterretningstjeneste NSA hevder å ha direkte tilgang på serverne til Apple, Facebook, Google, Microsoft, Yahoo, Skype med flere, kan det ha betydning for deg.

Dersom du synkroniserer Iphonen eller Ipaden din med din lokale datamaskin løper du en mindre risiko. Men gitt at Snowdens opplysninger er korrekte, kan altså USAs e-tjeneste ha direkte tilgang på alt du gjør på din dings, ikke bare det som går over nettet.

— Ingenting er sikkert

Roar Thon i Nasjonal sikkerhetsmyndighet forteller at det kan være mindre risiko for overvåking om man tar backup på en ekstern harddisk enn i en nettsky.

— Men man kan ikke være sikker da heller. Det kan være hackere som har greid å komme seg inn i PC-en din.

Les også

USA kan overvåke antatt sikre nettverk

Thon sier at det er flere ting man kan gjøre for å sikre informasjonen sin bedre.— Men det eneste som er sikkert er at ingenting er sikkert. Så lenge det er snakk om kommunikasjon, vil det alltid være en eller annen måte å snappe det opp på.

Apple nekter for direkte tilgang

Til tross for dokumentasjonen fra Snowden har selskapene som skal være med i PRISM-programmet prøvd å tilbakevise informasjonen. I en pressemelding 16. juni skriver Apple følgende.

«Vi hørte først om PRISM-programmet gjennom nyhetsredaksjoner som spurte oss om dette 6. juni. Vi gir ikke noen myndigheter direkte til gang til våre servere, og de som ønsker kundeinnhold må få en rettskjennelse.»

Apple har ikke svart på Aftenpostens spørsmål i denne saken, blant annet i hvilke land serverene deres som lagrer data fra nordmenn befinner seg..

Foreløpig er det ingen som har bevist at noen av de lekkede dokumentene fra Snowden ikke er ekte.

Les også

  1. USA kan overvåke antatt sikre datanettverk

  2. Dette risikerer du når du overvåkes

  3. PST kan få tilgang på spiondata de selv ikke har lov til å skaffe seg

  4. USAs korte vei til folks nettliv avslørt

  5. Tyskerne raser over overvåking, mens nordmenn tier

  6. Stjeler bilder av unge jenter fra Apples nettsky