Norge

To fedre i vitneboksen

Faren til den drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne og faren til den tiltalte 38-åringen skal denne uken forklare seg i rettssalen.

Tom Schjetne (i midten) skal fortelle hvilken belastning tapet av datteren har vært for familien. Her sammen med kona Ingrid Ruth Giskegjerde og bistandsadvokat Harald Stabell i tingretten.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Rettssaken mot 38-åringen går i dag inn i sin siste uke, og vil gi et nytt innblikk i hvordan drapet på Sigrid har forandret hverdagen og livet til familien hennes. Senere i uken vil de rettspsykiatrisk sakkyndige legge frem sine konklusjoner.

Sigrids foreldre har stort sett vært til stede i rettssal 250 i Oslo tingrett. Under deler av bevisførselen har foreldrene valgt å forlate rettssalen for å bli spart for de sterkeste inntrykkene.

Tiltalte ga ikke i sin forklaring foreldrene svar på hva som skjedde med den 16 år gamle datteren deres etter at hun forsvant i området ved Østensjø Kanvas barnehage natt til 5. august i fjor.

Sigrids far urolig

Sigrids far, Tom Schjetne, har allerede forklart seg som vitne. Denne kvelden ble han urolig fordi Sigrid ikke kom hjem som avtalt slik hun pleide. Han gikk ut for å lete etter henne. Da ble han oppringt av sin kone. Hun fortalte at to ungdommer hadde vært på døren og levert Sigrids mobiltelefon og sko, som de hadde funnet ved barnehagen. Politiet satte straks inn store ressurser.

Bistandsadvokat Harald Stabell har innkalt Sigrids far som vitne onsdag.

- Når han nå skal forklare seg igjen, er det om hva familien har gjennomlevd etter at datteren forsvant. Først om de fire ukene som gikk før hun ble funnet. Så deres reaksjon på funnet av Sigrid. Og hvordan familien har opplevd det året som er gått, sier bistandsadvokat Harald Stabell.

Han sier at familien er takknemlig overfor tiltaltes 65 år gamle kamerat som i sitt vitneprov sist uke forklarte at han var sikker på at Sigrid var død da han ved låste opp låven på Bryn. Sigrids blod er funnet i campingvognen tiltalte hadde parkert innerst i låven.

- Det gikk ikke an å låse campingvognen og han ville ikke ha forlatt låven hvis hun var i live, sa 65-åringen i retten.

Tiltaltes far bekymret

Tiltaltes far skal i morgen forklare seg om bekymringen og uroen han følte rundt sønnens psykiske problemer. Flere vitner har forklart at tiltaltes far ringte til dem i dagene rundt Sigrids forsvinning, i håp om å få tak i ham.

- Faren min begynte å stresse, han kom med truende utsagn om at jeg var syk. Det var helt enormt det som skjedde og han truet vennene mine, sa tiltalte.

Flere ganger har han omtalt politiet og psykiatrien i Ålesund og faren som fiender som gjorde alt for å motarbeide ham.

- Jeg lider ikke av paranoid schizofreni. Jeg har bevist at det ikke er meg det er noe galt med, men andre, sa tiltalte i sin forklaring.

De tre sakkyndige skal onsdag og torsdag forklare seg om sine konklusjoner. To mener tiltalte er strafferettslig tilregnelig, og én mener at han ikke er strafferettslig tilregnelig.

Les også

  1. Fant Sigrid ved en tilfeldighet

  2. - Ville spille tullerusk for å slippe unna voldssak

  3. - Jeg ville få ham til å tilstå

  4. - Jeg fikk mistanke da jeg så skadene på bilen

  5. Fant tekstilfibre i bilen Sigrid kan ha blitt fraktet i