Norge

Politiet kan få mulighet til mer overvåking av mobiltelefoner

Arbeiderpartiet er kritiske til Regjeringens forslag om at politiet kan sette opp falske basestasjoner lettere enn i dag.

Justisminister Anders Anundsen har lagt frem et forslag som vil gi politiet og PST mer kontroll over mobilnettet. vidar ruud/ntb scanpix

 • Andreas Slettholm
  Kommentator
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Samtidig som Aftenposten jobbet med avsløringene av falske basestasjoner i Oslo sentrum, sendte justisminister Anders Anundsen (Frp) ut et nytt lovforslag på høring.

Regjeringen vil nå gi politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mulighet til å ta kontroll over mobilnettet i større grad enn i dag. Det skjer ved hjelp av falske basestasjoner – altså samme type utstyr som Aftenposten har avslørt. Ved hjelp av slike kan politiet overvåke, avlytte og også blokkere mobilnettet.

Trenger ikke gå til domstolen

Allerede i dag har politiet mulighet til å bruke falske basestasjoner for å regulere og ta kontroll over mobilnettet. Men PST har vært klare overfor Aftenposten at de bruker dette i svært liten grad, og det er høyst sannsynlig ulovlig aktivitet Aftenposten har funnet.

Med de nye lovforslagene vil imidlertid både politi og sikkerhetstjeneste få utvidede muligheter på dette feltet. Regjeringen foreslår at politiet ikke lenger skal trenge å gå til retten for å få godkjenning for slik overvåking.

Det er justispolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, kritisk till.

— Arbeiderpartiet synes ikke det er noen god idé å utvide sikkerhetstjenestenes fullmakter til å sette opp falske basestasjoner for å overvåke mobiltelefoner, slik justisministeren foreslår, sier Tajik til NRK.

Ifølge NTB er Tajik kritisk til at domstolskontrollen forsvinner ved slik type overvåking.

I tillegg skal politiet kunne bruke slike falske basestasjoner også uten å ha konkret mistanke om kriminelle handlinger.

— Man kan fort tenke seg at politiet da vil sette opp slike bare for å holde øye med visse områder i byen, og følge med på enkelte miljøer uten å ha en konkret mistanke. Dette er et inngrep i alminnelige borgernes privatliv som det er grunn til å være svært betenkt over, sier Wessel-Aas.

Advokat Jon Wessel-Aas er betenkt over det nye lovforslaget. LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX

Han påpeker at politiet allerede i dag har relativt gode muligheter til å bruke falske basestasjoner for å overvåke mobiltrafikk, påpeker han.

— Mange tror kanskje at de kan blokkere mobilnettet kun når det er snakk om for eksempel terrorfare. Men jeg er ikke sikker på om alle politikere er klar over at politiet allerede nå kan ta i bruk slike falske basestasjoner for eksempel når det gjelder hvitvasking, sier Wessel-Aas.

Les også:

Les også

Eksperter peker på utenlandske makter

— Tyder på at loven brytes i dag

Aftenposten har tidligere skrevet at hverken teleselskapene, politiet, PST, Nasjonal sikkerhetsmyndighet eller Post- og teletilsynet vil si hvor ofte det skjer.

— Det mest interessante med lovendringsforslaget er jo at departementet anser det nødvendig å fremme det. Det tyder jo på at dagens praksis er ulovlig, sier John Christian Elden i Advokatforeningens metodeutvalg.

Etter hans syn er det et verdivalg hvorvidt samfunnet ønsker en slik adgang til statlig kontroll av alle borgere som befinner seg på bestemte steder.

- Skal det kunne aksepteres, må fordelene og nytteverdien klart overstige ulempene. Det er vanskelig å se at det er tilfelle her, mener Elden.

Han mener at enhver ny innskrenkning av personvernet er nærmest umulig å reversere, og den totale overvåkingen i samfunnet økes.

— Alle gode krefter bør stå opp mot de mørke, som øker statlig kontroll, sier Elden.

Anundsen har nå sendt ut forslagene på høring, med svarfrist i januar. Justisdepartementet opplyser at de ikke har hatt anledning til å kommentere saken i helgen.

Les også:

 1. Les også

  Erna Solberg om mobilspionasjen: Hvis vi avdekker ulovlig overvåking, vil det straffeforfølges

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Mobilspionasje

Mobilspionasje

 1. NORGE

  Kraftig vekst i politiets rapportering om bruk av falske basestasjoner

 2. NORGE

  I flere år holdt politiet det hemmelig. Nå er antall varsler om bruk av falske basestasjoner i kraftig vekst.

 3. NORGE

  Politiet øvde på overvåking med falske basestasjoner i Oslos gater. Da gjorde de en stor tabbe.

 4. VERDEN

  Amerikanske myndigheter innrømmer funn av det de mistenker er falske basestasjoner i Washington