Norge

Andre storbrann på fire år – brannvesenet skulle sjekke gjenvinningsbedriften først til høsten

For halvannet år siden ble gjenvinningsbedriften Revac registrert som et særskilt brannobjekt. Først til høsten planla brannvesenet å komme på et branntilsyn.

For fire år siden brant det i flere døgn i gjenvinningsbedriften REVAC. Selv om den for halvannet år siden ble registrert som et særskilt brannobjekt som skal følges opp tett, har ennå ikke Vestfold interkommunale brannvesen vært på ordinært branntilsyn. Det var tenkt utført først til høsten, sier brannsjefen. Foto: VIB

 • Per Annar Holm

21 juli. 2014 var det en større brann i et av Norges største gjenvinningsanlegg for elavfall.

Eieren ble dømt til 90 dagers fengsel, to andre ledere fikk 60 dagers fengsel, og bedriften måtte betale en bot på 2,8 millioner kroner for grov miljøkriminalitet.

Dommen ble rettskraftig i august 2017.

Søndag ga brannvesenet opp å redde den nye industrihallen til Revac fordi deler av takkonstruksjonen hadde begynt å gi etter.

Etter storbrannen i juli 2014 ble tre av lederne ved Revac dømt for grov miljøkriminalitet. Foto: Per Annar Holm

Ingen ordinære branntilsyn

3. november 2016 ble Revac registrert som et særskilt brannobjekt av Vestfold interkommunale brannvesen.

Siden har det ikke vært gjennomført noe ordinært branntilsyn ved bedriften, som søndag ble rammet av den andre storbrannen på mindre enn fire år.

– Først avventet vi utfallet av rettssaken etter den forrige brannen. Nå hadde vi planlagt et ordinært branntilsyn til høsten, sier brannsjef Per Olav Pettersen.

Søndag ga brannvesenet opp å redde den nye industrihallen til Revac fordi deler av takkonstruksjonen hadde begynt å gi etter. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Stor byggeaktivitet

Siden 2014-brannen er gjenvinningsanlegget på Linnestad industriområde blitt kraftig utbygget.

Den bygningen som brant søndag sto ferdig for få måneder siden. Her var det et sprinkleranlegg som ikke evnet å slukke brannen som startet litt etter klokken syv på morgenen:

– 19. mai 2017 var vi på befaring hos en nabobedrift som har noen av de samme eierne. Vi tok også en befaring hos Revac og fant at sikkerheten godt ivaretatt både teknisk og beredskapsmessig, men vi har ennå ikke vært på noe ordinært tilsyn, sier Pettersen.

Aftenposten har i flere artikler skrevet om Vestfold interkommunale brannvesenen (VIB) og to dødsbranner i Horten i det samme huset med 23 års mellomrom.

Ti beboere med varierende boevne var her samlet i et 50 år gammelt trehus uten sprinkleranlegg.

VIB hadde ikke vært på branntilsyn i den kommunale leiegårdene mellom de to dødsbrannene, men etter Aftenpostens artikler har Horten kommune varslet full gjennomgang av sitt arbeid med brannsikring.

SISTE: I en e-mail torsdag 31. mai presiserer brannsjef Per Olav Pettersen at brannvesenet ikke var en befaring hos REVAC den 18. mai 2017, men en omvisning.

Et ordinært branntilsyn var planlagt høsten 2018.

Les mer om

 1. Brann

Relevante artikler

 1. NORGE

  Horten kommune varsler full gjennomgang av omsorgsboliger etter dødsbrann og Aftenposten-avsløring

 2. NORGE

  Nybygget industrihall i ferd med å kollapse – sprinkleranlegget stanset ikke storbrannen

 3. A-MAGASINET

  Fire av fem som dør i brann er blant samfunnets mest sårbare. Roger Madsen (57) brant i hjel i sin egen stue.

 4. NORGE

  Sjekket kommunale boliger: Halvparten av røykvarslerne virket ikke

 5. NORGE

  70 boenheter evakuert som følge av brann i gjenvinningsanlegg

 6. NORGE

  Alarmen har gått over tusen ganger i år. Det er mer enn hele fjoråret til sammen.