Norge deltar aktivt i meglingen i Venezuela

Utenriksdepartementet bekrefter for første gang at Norge deltar aktivt i meglingen i kriserammede Venezuela.

Maduro har styrt Venezuela inn i en økonomisk katastrofe som har fått millioner av venezuelanere til å flykte utenlands for å unnslippe hyperinflasjon og mangel på mat og medisiner.
  • innenriks.vaktsjef@ntb.no

– Norge har oppfordret partene til å finne en fredelig løsning og har dialog med aktørene i landet, sier seniorrådgiver Per Bardalen Wiggen i Utenriksdepartementet til Dagens Næringsliv.

Ryktene om norsk megling fikk vind i seilene da Venezuelas utenriksminister Yvan Gil ankom Oslo tidligere i februar. Der møtte han blant andre den norske diplomaten Dag Nylander, som ledet fredsforhandlingene i Venezuelas naboland, Colombia, som førte til en fredsavtale.

Men det var helt tyst fra norske myndigheter om Gils ankomst, og UD vil heller ikke nå kommentere om Gil og Nylander møttes i forbindelse med forsoningsprosessen.

Leiv Marsteintredet, ekspert på Latin-Amerika, sier han tror Norge spiller en langt mer fremtredende rolle i Venezuela enn det som kommer frem offentlig.

– Jeg tror Norge har kontakter helt til topps. Det betyr at Norge snakker både med Maduros regjering og representanter for opposisjonen, sier Marsteintredet.

Opposisjonsleder Juan Guaidó er anerkjent som landets rettmessige president av over 50 land, inkludert USA. Norge er imidlertid ikke blant landene som har tatt det steget mot den sittende presidenten Nicolás Maduro.