Norge

Gjorde ulven til hund for å beskytte seg mot bjørn

Hvor trygt hundene sitter, kan kanskje diskuteres, men eieren har i hvert fall sikret seg mot overraskelser.
En god sauegjeter må holde oversikt - det er lettest fra toppen.
En luftetur med hunden er ikke alltid det det høres ut som.
En god venn er også en som kan hjelpe.
Det finnes hunder som kan lukte seg frem til narkotika, men også til penger og frukt.
Turkamerater kan også gjøre nytte for seg.
Å gå gjennom ild og vann for å hjelpe, er virkeligheten for redningshunder.
Mange hundeeiere synes deres venn er den beste i verden. Abbie Uy har papir på det: Hun er registrert i Guinness rekordbok som best til å surfe - mer presist den hunden som har surfet lengst. Her setter hun rekorden på 60 meter.

Urmennesket fant seg en ledsager og beskytter blant de mest vennligsinnede ulvene i det som i dag er Tyskland, sier forskere som har lagt hundens puslespill.

  • The Washington Post
  • Meeri Kim

I de barske, iskalde skogene i oldtidens Europa fant mennesket seg en uventet ledsager, den snerrende, kjøttetende ulven, som til slutt skulle bli det moderne menneskes beste pelskledde venn.

Nye genetiske analyser av 148 prehistoriske og moderne dyr har avslørt at våre dagers bikkjer, fra dingoer til sanktbernhardshunder, med stor sannsynlighet er beslektet med europeiske hundelignende arter, enten fra oldtiden eller fra nyere tid.

Den omfattende undersøkelsen, som ble presentert i nettutgaven av tidsskriftet Science, tyder også på at temmingen av hunder begynte i områder som i dag er Tyskland og Sveits, ikke i Asia som man har trodd. Omstreifende ulver utviklet seg til de fredelige hunderasene vi har kjær i dag.

Proto-hunder

Schæferen kommer fra Tyskland. Den brukes mye av politiet.

— De første hundene så ut som ulver, sier mannen bak undersøkelsen, utviklingsbiologen Robert Wayne ved universitetet i California, Los Angeles. - Det tok noe tid før disse proto-hundene begynte å se annerledes ut.Wayne og hans kolleger anslår at ulvedyrene begynte å bli temmet for mellom 18.800 og 32.100 år siden, mens isen ennå dekket mye av Europas nordlige deler.

Jegerfolkene fråtset i kjøtt fra storvilt som mammuter. Men på samme tid var disse oldtidsmenneskene på vakt mot farlige rovdyr som hulebjørner og løver.

Så når noen av de mer vennligsinnede ulvene begynte å luske rundt for å finne rester av mammutkjøtt, hadde menneskene antagelig ikke noe imot det, fordi dyrene bidro til litt ekstra beskyttelse. Jegerne tok det første skritt mot temming ved å leve i fredelig sameksistens med ulvene. Det var et forhold til gjensidig nytte, antar forskerne.

Selektiv avl

Disse halvtamme ulvene paret seg med hverandre og slo seg til sammen med sine nye menneskelige venner. De sluttet å omgås sine ville frender. Etter generasjoner på generasjoner med selektiv avl, ble ulvene langsomt mer lik dagens hunder - fremdeles det eneste store kjøttetende rovdyret som noengang er blitt temmet, sier Wayne.

Les også

Høykarbo gjorde ulv til hund

Ulvene vendte seg til og med til å ete næring med mer plantestivelse, slik at de lett kunne tilpasse seg menneskets utvikling av landbrukssamfunnet.Selv om det aldri har vært noen tvil om at moderne hunder nedstammer fra ulvene, har ikke nyere forskningsfunn stemt overens når der gjelder hvor og når villdyrene begynte å temmes. Nå faller brikkene på plass.

Puslespill

Arkeologer har funnet de eldste hundelignende fossilene, ca. 36.000 år gamle, i Vest-Europa og Sibir. Men det er ikke helt på det rene om bena stammer fra tidlige hunder eller andre skapninger. Men pussig nok kan disse fossilene tidfestes til titusener av år før familietreet til moderne hunder og ulver som er påvist i funn i Midtøsten eller Øst-Asia.

Nye genetiske analyser av 148 prehistoriske og moderne dyr viser at dagens bikkjer er i slekt med hundelignende arter, enten fra oldtiden eller fra nyere tid.

— Fossilene talte for Europa, men genetikken talte for Asia, sier befolkningsgenetikeren Olaf Thalmann ved universitetet i Turku i Finland. - På et eller annet punkt må disse to historiene kobles sammen.Så nettopp det satte Thalmann og hans kolleger seg fore å gjøre. De samlet genetiske data fra 18 prehistoriske, hundelignende fossiler fra Eurasia og Den nye verden og sammenlignet med vev fra nålevende ulver og hunder.

Neandertal-genet

De skaffet seg kunnskap om hvordan man best kan arbeide med gammelt, medtatt DNA fra den banebrytende sekvenseringen av neandertal-genet som ble gjort i 2010.

— Gammelt DNA er splittet i mange, mange små biter, forklarer genetikeren Elaine Ostrander ved det amerikanske National Institutes of Health, som ikke var med på undersøkelsen. - Nå du har en så gammel materie, er det helt riktig å starte med å ordne det mitokondriale DNA.

Mitokondrier er miniorganer inne i celler som også inneholder en bit av DNA, som kjernen. Men DNA i kjernen har bare to kopier, sammenlignet med opp til tusen kopier av mitrokondrial DNA i en enkelt celle. Når det kommer til å hente ut prehistorisk DNA, er det en fordel med så mange kopier som mulig.

Overraskende resultat

Alt i alt førte forskerne 148 komplette og ufullstendige mitrokondiale sekvenser inn i en modell som spytter ut et evolusjonært tre. Til deres store overraskelse hadde alle fire nålevende grupper av moderne hunder sine nærmeste forfedre i Europa, ikke Asia.

Sibirsk husky brukes mye som sledehund.

Én gruppe, med en sibirsk husky og en grand danois, hadde sekvenser som var nærest beslektet med stoff fra en oldtidsulv fra Sveits. Forfedrene til en annen gruppe nålevende hunder, inkludert en pitbullterrier og en cocker spaniel, var to oldtidshunder som ble funnet i Tyskland. I tillegg viste det seg at to av de eldste fossilene, blant dem en fra Sibir, kom fra skapninger som ikke er direkte beslektet med dagens hunder. Thalmann tror det er tale om mislykkede forsøk på temming. Disse ulvene ble delvis lik en hund, men utviklingen ble på en eller annen måte avbrutt.

Ingen enkelt stamfar

— Det finnes ingen enkelt proto-hund som moderne hunderaser nedstammer fra, sier Ostrander. I dag finnes det mer enn 300 raser som mennesket fortsetter å videreutvikle med tanke på mer raffinerte trekk. De fleste av disse rasene er bare noen få hundre år gamle.

Ostrander har forsket på hundens genetikk i 20 år, og finner disse resultatene troverdige ut fra menneskets handelsveier og folkevandringer.

— Ved å bruke de mest moderne genteknologier har forskerne kommet frem til veldig klare svar på hva som var stedet for de første og viktige fremstøt for å temme hunden. sier hun. Alle bitene passer veldig fint sammen.

Norsk enerett: Aftenposten

Les også

  1. Som mann, så hund

  2. Hunder kan lukte kreft, mener forskere

  3. Rupee kan være første hund på Everest

  4. Dyr moro holder økonomien i gang

  5. Her er ulvehvalpene i Østmarka