Støre ber Olemic Thommessen trekke seg etter byggeskandalen på Stortinget

Ap-leder Jonas Gahr Støre ber stortingspresident Olemic Thommessen (H) trekke seg etter byggesaken på Stortinget, melder NRK.

Jonas Gahr Støre (til venstre) og stortingspresident Olemic Thommessen fotografert i stortingssalen.

– Vi fikk en redegjørelse fra stortingspresidenten onsdag. Vi har tenkt oss om etter den redegjørelsen, og har kommet til at det er riktig å anmode stortingspresidenten om å trekke seg, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK.

Arbeiderpartiet kommer ikke til å fremme mistillit til stortingspresidenten, men anmoder Thommessen om å trekke seg. Ellers bør partiene som har flertall, vurdere om de vil komme med en annen kandidat, sier Støre.

Hvilket ansvar har Arbeiderpartiet?

I intervjuet med NRK stilles det spørsmål ved om ikke Arbeiderpartiet også bør ta sin del av ansvaret.

Partiet har hatt flere representanter i presidentskapet gjennom årene der prosjektet har vokst voldsomt i omfang og kostnad, uten at presidentskapet har gjort noen forsøk på å gjennomføre kutt som kunne spart fellesskapet for flere millioner kroner.

Støre svarer blant annet at de tok beslutningen å bytte ut sine representanter i presidentskapet i høst for å få inn nye folk. Men Høyre og de andre borgerlige partiene gjenvalgte Thommessen, som også i stor grad har frontet byggeprosjektet, sier Ap-lederen.

– Vil det endre noe som helst at dere nå sier at han må gå?

– Det er i alle fall et uttrykk for at det må plasseres et ansvar, svarer Støre.

Olemic Thommessen ønsker ikke å kommentere Støres kritikk overfor Aftenposten.

Aftenposten har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra Støre.

Skal redegjøre for Stortinget

Finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) synes det er spesielt at Støre ber Thommessen om å trekke seg akkurat nå.

– Støre har stått i front for å få en redegjørelse fra et samlet presidentskap i Stortinget. Den kommer tirsdag neste uke. Da er det rart at han ikke gidder å vente på den redegjørelsen, men tydeligvis allerede har konkludert, sier Asheim til NRK.

Tirsdag skal Olemic Thommessen redegjøre i Stortinget om byggesprekken.

KrF avventer

KrF kan avgjøre Olemic Thommessens skjebne som stortingspresident, men vil foreløpig ikke stille seg bak Aps krav fredag om at han må gå av.

– For oss vil det være naturlig at vi får den redegjørelsen, med den muligheten til å få svar på eventuelle spørsmål, før vi konkluderer, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB.

Det var KrF som sørget for at Thommessen ble gjenvalgt med knapt flertall i fjor høst. Det skjedde til tross for at han hadde fått skarp kritikk i forbindelse med byggesprekken.

Også Høyre vil vente til etter redegjørelsen før de tar stilling til om de har tillit til ham.

– Vi må la stortingspresidenten og presidentskapet som har håndtert dette på vegne av oss stortingsrepresentanter, få gitt denne redegjørelsen før vi begynner å avsi noen dom, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland torsdag kveld.

Stortingets byggeprosjekt inkluderer rehabilitering av en bygård og bygging av et post- og varemottak med innkjøringstunnel.

Vokste fra 70 millioner til 2,3 milliarder

I midten av februar ble det kjent at kostnadsrammen på Stortingets byggeprosjekt hadde økt til 2,3 milliarder kroner.

Beløpet er fortsatt et anslag. Prisanslaget da Thommessen sist redegjorde for Stortinget 20. desember i fjor var 1,8 milliarder kroner, noe som var en overskridelse på 700 millioner fra et tidligere anslag på 1,1 milliarder kroner.

Da hadde prosjekt vokst i omfang fra et renoveringsprosjekt med anslått kostnad på 70 millioner kroner.

Les flere saker om Stortingets byggeskandale: