Norge

Sterk uenighet om karikatur-publisering

Regissør og filmfotograf Erik Poppe er sterkt i mot publiseringen av Muhammed-karikaturene, i kjølvannet av terrordrapene i Paris. Forfatter Gert Nygårdshaug mener alle aviser over hele verden burde ha publisert dem.

Filmregissør Erik Poppe begriper ikke at det er riktig å publisere karikaturer av Muhammed på grunn av at det krenker muslimer. Her under filmingen av krigsdramaet "Tre døgn i april "på Oscarsborg festning.
  • Geir Salvesen

Debatten raser, bare et døgn etter terroraksjonen i Paris, om hvorvidt det er riktig eller ikke å publisere noen av tegningene som hisset opp muslimske ekstremister. — Massepublisering er kanskje terroristens våte drøm, sier forfatter Jon Michelet.

BAKGRUNN:

Les også

Michelet ville aldri ha trykket karikaturtegningene

— Jeg er overrasket over at i en situasjon der vi må holde hodet kaldt, så skal vi besvare denne grusomme terroren skal vi publisere karikaturer av Muhammed som vil krenke store deler, ja så godt som alle, muslimer, mener regissør Erik Poppe. Han mener det er i terroristenes interesse å tenne en brann:

— Jeg begriper ikke at norske medier og oppegående kulturkolleger av meg hevder at dette er det rette å gjøre. Vi gjør det motsatte, vi putter ved inn i det som blir et stort bål. Skal vi tro at vi skal kunne løse denne situasjonen på kort eller lang sikt, så er det ved å møte mennesker som mener noe annet enn oss. Da mener jeg ikke terroristene, men muslimer. Vi har misforstått begrepet ytringsfrihet, vi tolker det som om vi har en ytringsplikt. Ytringsfrihet er et enormt ansvar som handler om en stor respekt. Ønsker vi at andre skal respektere vårt frie ord og våre verdier, må vi respektere muslimer. Hvilken rett har vi til å krenke dem på denne måten?

- Men ser du ikke dilemmaet i at Charlie Hebdo krenker alle?

— Vi må ikke blande sammen ulike problemstillinger. Jeg ville gått i fengsel for å forsvare det fri ord og vår rett til å mene. Men så må man se hva man gjør i møte med menneskers tro og i hvilken grad man møter mennesker med manglende respekt. Jeg skjønner ikke hvorfor verden skal samles i en kollektiv publisering av disse karikaturene. Kan noen forklare meg hva meningen med det er?

Øke spenningen

Poppe mener at dersom hensikten er at vi skal gjøre noe med ytringsfriheten i andre land og bygge bro mellom to kulturer, så vil dette bare øke spenningsforholdet.

— Vi fyrer opp under de ekstreme, ytterliggående kreftene. Vi, den store bevegelsen i midten, er tross alt bygget på dialog og at vi møter hverandre med respekt. Det er hovedverdien vår. Vi blir selv ekstremister ved å publisere karikaturene.

- Alle avisene burde ha publisert tegningene samtidig, mener forfatter Gert Nygårdshaug. Han vil ha mer ironisering også over kristendommen og jødedommen.

Forfatter Gert Nygårdshaug er i utgangspunktet uenig med Jon Michelet om trykkingen av tegningene, men synes mediene har overdimensjonert terroraksjonen mot det franske satiremagasinet :

— Jeg var klar på dette under striden rundt tegningene i danske Jyllands-Posten, og det samme gjelder nå: Hadde alle verdens aviser gjort det samtidig hadde man ufarliggjort dem ved at flest mulig trykket dem. Man bør trykke disse tegningene, sier Nygårdshaug. - Gjerne ved siden av noen karikaturer av Jesus og Jahve.

- Men mange har hevdet at det er de kristne som har måttet tåle mye satire, mens man har vært mer forsiktig med Islam og muslimene?

— Nå har det vel snudd, nå er det vel mer ironisering med islamsk tro.

-Må provosere religionene

På den annen side mener han det er kritikkverdig at en hel verdenspresse lager så store oppslag rundt selve aksjonene:

— Det er jo det som er målet til terroristene, å skape mest mulig oppmerksomhet.

- Vil forfattere i fremtiden drive mer selvsensur etter dette?

— Nei, jeg håper flere kan komme på banen og provosere litt. Når det gjelder religiøse provokasjoner, bør det rettes mot alle de tre abrahamittiske religionene (Kristendommen, Jødedommen og Islam) slik at ikke utøver at enkeltreligioner føler seg spesielt uthengt. Jeg har selv av og til hardt i når det gjelder religionene i mine bøker, men da sidestiller jeg dem.

Mellomkirkelig råd i Norge sendte onsdag ut en fordømmelse av aksjonene.

— Jeg er dypt rystet og fordømmer på det sterkeste det feige og målrettede terroranslaget mot Charlie Hebdo, sier Erling Pettersen, leder for Mellomkirkelig råd og biskop i Stavanger.

Men Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, mener det er høyst diskutabelt om det er klokt av pressen og mediene å publisere karikaturer.

Tvilsomt

— Det ligger klart innenfor ytringsfriheten å trykke satitirske tegninger og kritisere religion. Det ligger på en måte fast. Så kommer spørsmåplet om hva som er klokt å gjøre, om det er hensiktsmessig. Det er som når apostelen Paulus i Bibelen sier at det er lov til alt, men det er ikke alt som gavner, sier Agøy. Hun viser til at aviser som Vårt Land har argumentert for at ytringsfriheten også dreier seg om friheten til å la være å ytre seg. - Det er ikke sikkert at det tjener saken å trykke en masse karikaturtegninger.

- Jeg ville ikke ha trykket tegningene, sier Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd.

— Hvilken sak er det du mener man bør tjene? Er det ikke best at folk får se tegningene selv?

— Jeg mener at de bør være offentlig tilgjengelige, men jeg mener det er uklokt å publisere dem på nytt akkurat nå. Jeg ville ikke ha gjort det. Skriver man en bakgrunnsartikkel om fenomenet, kan det være en grunn til å vise dem. Jeg tenker man har et ansvar for å spørre seg selv om satire og karikaturer bidrar til å oppildne en voldelig situasjon, slik det kan være tilfelle nå. Men jeg har full respekt for ulike vurderinger som nå gjøres om dette i pressen.

geir.salvesen@aftenposten.no

arve.henriksen@aftenposten.no

Satiremagasinet var terroristenes drømmemål

Les mer om angrepet i Paris. Stor oversikt.

Les mer om

  1. Charlie Hebdo