Norge

Forsker tvangsutsendt fra Norge er dømt til fengsel i Rwanda

En tidligere forsker ved Universitetet i Bergen, som ble tvangsutsend fra Norge i 2016, er dømt til ti års fengsel i hjemlandet Rwanda, ifølge Dagbladet.

  • og NTB

Joseph Nkusi kom til Norge i 2009. Både Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda (UNE) og Oslo tingrett kom fram til at Nkusi ikke sto i fare ved å bli sendt tilbake til hjemlandet, skriver avisen.

– Dette er en tragedie og en alvorlig systemsvikt av norske myndigheter, sier Nkusis forsvarer i Norge, Brynjulf Risnes.

Nkusi drev en opposisjonell blogg da han var i Norge. Forsvareren hans i Rwanda opplyser til avisen at han er dømt til ti års fengsel for artiklene han skrev.

– Jeg har inntrykk av at norske myndigheter ikke forstår hvordan forholdene i Rwanda er. Det finnes ingen opposisjon der og alle som kritiserer regimet blir forfulgt systematisk, også dem som bor i utlandet, sier Risnes.

56-åringen ble anklaget for å ha brukt bloggen til opprør mot myndighetene, divisjonisme og spredning av rykter.

Risnes har anket asylavslaget og saken skal opp i Borgarting lagmannsrett i mai. UNE sier de ikke er kjent med dommen mot Nkusi i Rwanda.

– Vi vil i forkant av sakens behandling i lagmannsretten foreta en grundig vurdering av alt som foreligger i saken, inklusive en slik dom hvis den blir gjort tilgjengelig for oss.

Les mer om

  1. Rwanda
  2. Utlendingsdirektoratet (UDI)