Norge

Kjell Magne Bondevik om Sandbergs sene Iran-beskjed: – Dette er ikke greit

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) sier han ikke ville tolerert fiskeriminister Per Sandbergs ferie-regelbrudd.

Per Sandberg er i hardt vær etter å ikke ha meldt fra om ferieplanene til Iran før etter avreise. Kjell Magne Bondevik retter kritikk mot fiskeriministeren. Foto: Ole Martin Wold/NTB scanpix

  • Julie Berg Melfald
    Julie Berg Melfald
    Journalist

Statsråden og Frp-nestlederen er i hardt vær etter å ikke ha meldt fra om ferieplanene til Iran før etter avreise. Sandberg skal ha gitt beskjed til Statsministerens kontor først to dager etter at han befant seg i landet.

I hans eget departement trodde en ifølge nyhetsnettstedet Filternyheter at Sandberg skulle til Tyrkia.

Det betyr at Sandberg brøt retningslinjene for statsråder slik de er nedfelt i «Håndbok for politisk ledelse».

– Dette er ikke greit. Det er uten tvil en forsømmelse. Disse retningslinjene er viktige å følge, sier Bondevik til Aftenposten.

  • BAKGRUNN: Sandberg brøt regelverket: Orienterte statsministeren om Iran-tur etter ankomsten

All type fravær ble meldt inn til statsministeren

Bondevik, som i dag er leder av Oslosenteret, er klar på at all type fravær fra vanlig bopel ble meldt inn til han som regjeringssjef på forhånd. Det gjaldt også private feriereiser.

Hver helg fikk Bondevik en oppdatert liste over hvor alle statsrådene befant seg og telefonnummeret de kunne nås på.

– I min tid som statsminister var vi nøye med å til enhver tid vite hvor alle statsrådene var. Det gjaldt uansett om de var på en personlig helge- eller ferietur. Det henger sammen med at vi ville nå dem raskest mulig hvis det var nødvendig og hvis regjeringen måtte kalles inn på kort varsel, sier Bondevik.

– Må ikke skje igjen

– Hvis du var statsminister og fikk denne saken på bordet, hva ville du sagt til Per Sandberg?

– Jeg ville sagt til Per Sandberg at dette er en forsømmelse. Det er i strid med regelverket og dette må ikke skje igjen.

– Bør det få konsekvenser for statsråden?

– Det vil jeg ikke uttale meg om. Det får være opp til statsministeren.

Bondevik var leder i KrF og satt som statsminister i to perioder. Den første fra 1997 til 2000, før han igjen var regjeringssjef mellom 2001 og 2005.

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke la seg intervjue om saken.

Kommunikasjonssjef Trude Måseide bekrefter at Sandberg brøt med retningslinjene.

– Per Sandberg har gjort rede for at han endret ferieplaner på kort varsel i sommer etter at ferieplanene hans var meldt inn til Statsministerens kontor. Han sier også at ved feriereisen til Iran, varslet han departementet og Statsministerens kontor i løpet av de første dagene og ikke i forkant slik rutinene tilsier, skriver Måseide i en e-post til Aftenposten.

Les mer om

  1. Per Sandbergs reise til Iran
  2. Kjell Magne Bondevik
  3. Per Sandberg