Kjendiskokk om Ingrid Espelid Hovig: – Hun var en revolusjonær

Nordmenns forhold til mat hadde ikke vært det samme uten Ingrid Espelid Hovig, mener Andreas Viestad.

Ingrid Espelid Hovig var opptatt av å overlate stafettpinnen til yngre krefter.
  • Julie Berg Melfald
    Julie Berg Melfald

– Det var en fantastisk opplevelse å bli kjent med henne. Bak den milde fremtoningen var hun en av de tøffeste kvinnene jeg har møtt, sier Viestad.

Kjendiskokken ble kjent med Ingrid Espelid Hovig for over 20 år siden. Gjennom årene var de ofte på internasjonale matkonferanser og andre arrangementer sammen.

Kjendiskokk Andreas Viestad ble kjent med Ingrid Espelid Hovig for over 20 år siden og ser henne som et stort forbilde.

Forente tradisjoner og det moderne

Kokken som har utgitt kokkebøker og i en årrekke har vært matspaltist i Dagbladet, mener Hovig var en helt spesiell person.

– Hun skapte seg et liv og en enestående karriere i en tid da kvinners rolle på flere måter allerede var definert. Samtidig var hun med på å revolusjonære nordmenns forhold til mat.

Viestad trekker frem hvordan «hele Norges matmor» klarte å forene tradisjonsmat med den moderne matkulturen.

– Jeg tror mange tenker på henne som en representant for noe gammeldags og som en bestemorsskikkelse, men sannheten er at hun var en revolusjonær. Hun var den første som introduserte pizzaen og andre nye smaker fra Italia og Frankrike i Norge, samtidig som hun var en forkjemper for tradisjonsmaten, forteller Viestad.

– Hun var raus

Han mener Hovig var en av de første til å forstå at hvis vanlig norsk kost skulle overleve som hverdagsmat for nordmenn flest, måtte den tilpasses et moderne kjøkken og gjøres tilgjengelig for alle.

– Hun var et stort forbilde for meg. Noe av det jeg beundret henne for, var hvor raus hun var med sin kunnskap og den makten hun hadde gjennom sin posisjon. Hun var veldig opptatt av å overlate stafettpinnen videre til yngre kokker og talenter, forteller Viestad.

– En helt spesiell æra er over

– Det er veldig vemodig. En helt spesiell æra i norsk matkultur er over, sier kjendiskokk Arne Brimi som har kjent Espelid Hovig siden 1985. Her får Brimi Ingrid Espelid Hovigs pris for god matkultur i 1998.

Kjendiskokk Arne Brimi sier det er en trist dag. Han møtte Hovig for første gang i 1985 og utviklet siden et nært vennskapelig og kollegialt forhold.

– Det er veldig vemodig. En helt spesiell æra i norsk matkultur er over, sier Brimi.

Han mener det kommer til og føles merkelig å ikke ha Hovig i miljøet lenger.

– Hun var så unik på alle måter. Hun var snill, inkluderende og tenkte aldri på seg selv. Hun så og hørte alle, forteller Brimi.

Man stolte på henne

Kokken og matskribenten understreker hvor viktig Hovig har vært for en rekke kjente profiler i matmiljøet.

– Hun har betydd så mye for oss alle. Hun var er trygt anker. Det var alltid liv rundt henne og vi var som en familie.

Brimi tror også at det norske folk kommer til å savne «landets matmor».

– Ingrid var alltid veldig grundig. Når hun sa at noe var slik, så stolte man på det. Hun lærte folk å spise rett, samtidig som hun var i stand til å fornye seg hele tiden, sier han og legger til:

– Ingrid så bare muligheter. Hun var nysgjerrig og glad i folk, rett og slett.

– Noen personer vil man alltid se opp til

Björn Svensson er prisbelønt kokk og medeier i Oslo-restauranten Galt. Han mener Hovig var en av de aller største personlighetene man hadde i den norske kokkebransjen.

– Det er noen personer man alltid vil se opp til. Hun og Eyvind Hellstrøm er kanskje de som har gått mest i bresjen for norsk matkultur, sier Svensson.

Björn Svensson mener Hovig var en av de aller største personlighetene man hadde i den norske kokkebransjen.

Svensson, også kjent som tidligere eier og kjøkkensjef ved Oscarsgate restaurant i Oslo, som i 2008 fikk innpass i Michelin-guiden, møtte Hovig flere ganger.

– Hun var veldig ydmyk og kom godt overens med alle. Hun var kunnskapsrik og spredte glede rundt seg hvor enn hun var.