Norge

Norwegian får kritikk etter 16 timers forsinkelse fra Split: – Barn gråt, det var køer overalt og eldre følte seg dårlige

Fortvilte Norwegian-passasjerer satt strandet i over 17 timer i et overfylt venterom på flyplassen i Split.

Stein Are Johansen (til høyre) sammen med kona Rita, har vært strandet på flyplassen i Split i over 15 timer.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Klokken 10.30 skulle Norwegian-flyet fra Split til Oslo tatt av fra den kroatiske byen. Klokken 22.00 i går kveld satt fortsatt flere nordmenn fremdeles strandet i avgangshallen.

– Vi har nå stått her siden klokken 8. Vi får så å si ingen informasjon. Det eneste vi er blitt fortalt er at det kommer ny informasjon hver time. Informasjonen er alltid den samme, sa Stein Are Johansen til Aftenposten torsdag kveld.

Han fortalte om barn som gråter i en overfylt ventehall som mangler sitteplasser. Han anslo temperaturen i hallen til å være over 30 grader, og flere eldre følte seg dårlige i varmen.

Klokken 17.30, etter å ha ventet på flyplassen i over ni timer, fikk de beskjed om ny avgangstid: 02.30.

  • Da flyet var overbooket, ble Thea (15) kastet ut: – Hun ble geleidet gråtende gjennom hele flyet.
Avgangshallen på flyplassen i Split var til tider overfylt av mennesker, forteller Johansen.

Passasjerer som ba om å få forlate hallen for å få litt frisk luft, fikk beskjed om at de da mistet retten til å være med flyet.

Kritiserer kundebehandlingen: – Rett og slett vært ufine

Flere reisende forsøkte gjennom dagen å få mer informasjon fra Norwegian, men fikk lite hjelp, forteller Johansen.

– Informasjonen vi fikk fra Norwegian var elendig, kommunikasjonen var ikke-eksisterende. Vi fikk beskjed om at de hadde en representant på flyplassen som skulle være godt synlig, men vi så ikke noe til vedkommende, sier han.

Informasjonen fra Norwegian på sms var stadig den samme: «Ny informasjon kommer kl 12». «Ny informasjon kl 14».

– Fra vi kom og frem til klokken 17 fikk vi en liten, tørr sandwhich og kanskje to desiliter drikke. Så fikk vi middag; en slags schnitsel på brød og en halv liter vann. Vi fikk ingen informasjon om at vi har krav på kompensasjon, men det har vi visst, sier han.

– Mange av oss forsøkte å skrive og ringe til Norwegian, enkelte av de vi snakket med var rett og slett ufine og ga oss ikke noen svar, legger han til.

Norwegian: Beklagelig

Tonje Næss, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, skrev en e-post til Aftenposten torsdag kveld at den kraftige forsinkelsen skyldes en teknisk feil på flyet.

«Fordi vi ikke har tekniker i Split måtte vi fly en inn som kunne fikse feilen. Tekniker er på plass og avgang blir klokken 2.30 i natt», skriver Næss.

«Vi forstår godt at det er veldig frustrerende og vi beklager på det sterkeste ulempene det medfører», skriver hun videre.

Hun skriver at passasjerene har fått utdelt mat på flyplassen og blitt informert via tekstmelding og representanter på flyplassen om situasjonen. På grunn av høysesong har det ikke vært mulig for Norwegian å oppdrive ledige hotellrom, skriver Næss.

«Det er svært viktig for oss at passasjerene våre føler seg godt ivaretatt, og dersom noen føler de ikke har blitt det er det beklagelig. Vår viktigste prioritet nå er å få alle passasjerene til Oslo så fort som mulig», skriver kommunikasjonsrådgiveren.

– Visste tidlig om problemet

Når Aftenposten snakker med Johansen rundt klokken 7 fredag morgen, har han endelig landet i Oslo og sitter i bilen på vei hjem. Flyet tok av fra Split 02.40 i natt, drøyt 16 timer etter oppsatt tid.

– Norwegian visste om dette problemet relativt tidlig på dagen, siden de måtte fly en servicemann fra Norge og at crewet måtte ha hviletid. De kunne samlet oss i en buss og kjørt oss til et sted vi kunne vært ute, fått oss et ordentlig måltid og kanskje et bad. Da hadde ingen klaget. I stedet ble det bare kaos, sier han.

Les mer om

  1. Norwegian
  2. Fly