Norge

Flertall på Stortinget for forbud mot «fiks rumpa»-reklame

Med Høyres snuoperasjon er det nå klart flertall på Stortinget for et forbud mot markedsføring av kosmetiske inngrep. Et forslag ligger allerede på bordet.

Det er flertall på Stortinget for å forby reklame for «rumpeløft» og kosmetiske inngrep etter at Høyre snudde i helgen. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 • NTB-Bibiana Piene

De siste dagene har debatten rast om hvordan bloggere og influensere bidrar til økt kroppspress blant ungdom. Blant annet har Norges største blogger Sophie Elise Isachsen (24) fått hard kritikk, blant annet fra bloggeren Kristin Gjelsvik, for sine innlegg på sosiale medier om kosmetiske inngrep.

Saken har også nådd den politiske sfæren. I helgen vedtok Høyres landsmøte – etter hardt press fra Unge Høyre – å skifte standpunkt og gå inn for et forbud mot markedsføring av slike inngrep, blant annet på sosiale medier.

Les også

«Falsk, farlig og manipulerende» – er dette kun kritikk av merkevare? | Selma Moren

Kan si nei i Stortinget

Men trass i snuoperasjonen kan Høyre komme til å vende tommelen ned for et forslag som MDG fremmet for Stortinget i forrige uke om å forby markedsføring av kosmetisk kirurgi. Forslaget ligger nå til behandling i familie- og kulturkomiteen.

Ifølge partiets justispolitiske talsmann Peter Frølich er det fordi partiet prinsipielt mener lovforslag skal komme fra regjeringen til Stortinget, og ikke omvendt.

Hans partikollega Mari Holm Lønseth, som var blant dem som sto bak forslaget om reklameforbud, krever imidlertid at regjeringen følger opp.

– Influensere har operert i en gråsone altfor lenge. Jeg vil personlig følge opp dette med de ansvarlige statsrådene, sier hun til NTB.

Bloggeren Sophie Elise Isachsen har fått mye pepper de siste dagene for å ha frontet sine komplekser og sine kirurgiske inngrep. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Les også

Deres eneste jobb er å være en vandrende reklameplakat. Det de egentlig selger, er dårlig selvtillit. | Tegnehanne

Ap: – Åpenbart tiltak

Både Ap og SV fremmet i fjor lignende forslag for Stortinget – som Høyre stemte mot.

Å forby slik reklame kan bidra til å dempe kroppspresset mot unge, mener Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen.

– Mye av dette handler om holdninger, og det kan vi ikke regulere bort. Men vi vet at vi kan gjøre mer, og et åpenbart tiltak er å forby reklame, sier hun til NTB.

– Det er veldig fint at Høyre har skiftet mening, mener SVs Freddy Øvstegård. I løpet av uken vil han fremme et spørsmål til likestillingsminister Trine Skei Grande (V) om når og hvordan Høyre-vedtaket vil bli fulgt opp.

Tviler på effekt

– Hvilken effekt kan et reklameforbud ha?

– Lover og krav har stor påvirkning. Dette vil ta luften ut av en industri som tjener store penger på dårlig selvbilde hos ungdom, sier Øvstegård.

Psykolog og kroppsbildeekspert Ingela Lundin Kvalem tviler imidlertid på om et reklameforbud vil gi den helt store effekten.

– Hvis formålet er at det skal foretas mindre kosmetisk kirurgi, kan man ikke måle dette. Vi aner ikke hvor mange slike inngrep som blir foretatt i Norge, sier hun til NTB.

Hun peker også på at slik reklame bare er en liten del av kroppspresset og kroppsidealet vi utsettes for.

– Men et reklameforbud kan jo ha en viss effekt ved å begrense kunnskapen om hva ungdommer kan gjøre noe med hvis de er misfornøyde, sier Kvalem.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Sophie Elise Isachsen
 3. Markedsføring
 4. Kroppspress

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Hvorfor følger en kvinne, som er over 30 år gammel, en blogg som får henne til å gråte?

 2. DEBATT
  Publisert:

  Nok et eksempel på ukritisk journalistikk. Hvorfor inviterte ikke NRK en fagperson?

 3. KULTUR
  Publisert:

  Sophie Elises lettkledde bilder blir sensurert av Instagram, mens andre lettkledde bilder får bli: – Jeg blir forbanna

 4. MENINGER
  Publisert:

  Rumpefeiden er for alle

 5. SID
  Publisert:

  Spørsmål jeg savnet i den ellers interessante debatten

 6. SID
  Publisert:

  Alt er ikke influensernes ansvar. Ungdom må også tenke selv.