Norge

- Ambulansepersonell beskutt ved Utøya

Ambulansepersonellet som kom til kaia i Utvika for å hjelpe ungdommene som kom svømmende fra Utøya, ble selv skutt mot.

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Mari Torsdotter Hauge

Inger Lise Hallgren, avdelingssjef for prehospitale tjenester i helseforetaket Vestre Viken, sier til NRK at mannskapene ble skutt mot. To ambulansearbeidere og en lege fikk klarering fra politiet til å ta seg til kaia hvor båtene pleier å gå ut til øya.

Beordret bort etter skyting

De første ambulansene var på plass ved Sundvollen klokken 17:33 fredag. Her ble de stoppet av politiet i påvente av at kaia ved Utvika skulle klareres av politiet. Det viser loggen fra AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral), som Aftenposten har fått tilgang til.

Klokken 17:55 ble kaia ved Utvika formelt klarert av politiet. Omtrent to minutter senere, klokken 17:57 var den første ambulansen på plass her. I alt tre ambulanser

– De som kom ned da hadde fått beskjed av politiet at det var sikkert. Og så har det antakeligvis da skjedd noe i mellomtiden som gjorde at de ble skutt mot, sier Hallgren til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ambulansepersonell frakter ungdommer vekk fra AUFs leir på Utøya hvor minst 68 ungdommer ble drept og flere skadet fredag. FOTO: MORTEN EDVARDSEN/SCANPIX Foto: Edvardsen, Morten

Ingen ble truffet

Klokken 18:05 trakk de tre ambulansene seg noen hundre meter tilbake, etter beordring fra politiet på grunn av skyting. Dette var 22 minutter før gjerningsmannen ble pågrepet. Ingen ble truffet av skudd, opplyser NRK.

— I fire debriefinger er jeg blitt fortalt at politi og helsepersonell plutselig opplever at de ble skutt på, det oppsto en situasjon som vi i vår logg har beskrevet som en skuddutveksling, bekrefter Inger Lise Hallgren overfor Aftenposten.no.

Det er imidlertid ikke klart om gjerningsmannen bevisst skjøt mot helsepersonellet på den andre siden av fjorden, eller om han skjøt mot ungdommene som forsøkte å svømme i sikkerhet ute i vannet.

Les også:

Ventetiden stor påkjenning

Hallgren understreker at det er normal prosedyre at politiet må gi grønt lys før helsepersonell kan rykke inn i et område som dette.

- Hvem skulle redde liv om vårt helsepersonell ble skutt, sier hun.

Hun forteller også at mannskapene har gitt uttrykk for at de opplevde ventetiden som en stor påkjenning. Mange har også følt stor utrygghet, sier Hallgren.

- Skal kartlegges

Vestre Viken HF kan ikke gi mer utfyllende informasjon om hva som skjedde i minuttene da ambulansepersonellet skal ha blitt skutt mot, før de ble beordret tilbake av politiet.

- Vi kan ikke gå mer i detaljer på dette nå. Dette er noe vi skal kartlegge sammen med politiet, i likhet med alt det som skjedde fredag, sier kommunikasjonsrådgiver Birgitte Elise Bøen i Vestre Viken HF til Aftenposten.no.

Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt sier til NTB torsdag morgen at hun ikke kjenner til hendelsen, men at alle slike vurderinger skal tas med i evalueringen av politiets arbeid.

 1. Les også

  Alt om tragedien

 2. Les også

  Siktede ble filmet i terroraksjonen

 3. Les også

  Kastet roser i Tyrifjorden

 4. Les også

  Hvem som helst kan kjøpe riflen

 5. Les også

  - Hjertet mitt slo så hardt at jeg kjente det hamre mot brystbeinet

 6. Les også

  - Innenfor politiuniformen er det et menneske av kjøtt og blod

 7. Les også

  - Jeg satte stor pris på besøket

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 3. OSLO
  Publisert:

  Mann skutt ved Birkelunden i Oslo

 4. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 5. NORGE
  Publisert:

  Sentralbordassistenten skjønte hun hadde fått vite noe av enorm betydning. Men det forsto ikke politisjefene

 6. NORGE
  Publisert:

  Gjørv om kritikken: Én eller flere gjerningsmenn påvirker ikke plikten til umiddelbar inngripen