Norge

«Terrormanualen» beskriver pågripelse som en propaganda-mulighet

I terrorsiktede Anders Behring Breiviks «manifest» slås det fast at en pågripelse bare markerer overgangen til en ny fase; propagandafasen.

 • Eivind Sørlie

Det 1500 sider lange, svært detaljerte, dokumentet ble lagt ut på Internett kort tid før bombeangrepet i regjeringskvartalet og den grusomme skytetragedien på Utøya.

Den terrorsiktede Anders Behring Breiviks (32) advokat, Geir Lippestad, opplyste lørdag kveld at hans klient har vedgått å ha lagt ut dokumentet.

Av dokumentet, som han selv omtaler som sitt «manifest», går det frem at Breivik planla å drepe så mange som mulig og at skal ha planlagt angrepene i over ni år.

Han belaget seg også på å bli «martyr for saken».

«Saken» virker å være en nasjonal-konservativ orden som er bygd opp rundt en hierarkisk oppbygd tempelorden.

Deler av dokumentet er skrevet i du-form, som en slags manual i terror.

«I dag vil du bli udødelig»

I «terrormanualen» beskriver Breivik hvordan man skal gå frem under og etter angrepet.

Om angrepsdagen, skriver han: «Dette er den store dagen du har sett frem til så lenge. Et utall timer og kanskje år med forberedelser har belønnet deg med denne muligheten. Få på deg utstyr og våpen, for i dag vil du bli udødelig.»

«Hvis du av en eller annen grunn skulle overleve operasjonen, vil du bli pågrepet og arrestert. (...) Din arrestasjon vil markere overgangen til propagandafasen », skriver Breivik videre.

«Rettssaken kan gi deg en talerstol»

Selve rettssaken blir omtalt som en mulighet for å spre budskapet: «Rettsaken din kan gi deg en talerstol for hele verden» , heter det.

Kampen fortsetter også etter dommen er falt, skriver Breivik. Personen som har utført handlingene kan da sees på som en «levende martyr».

Breivik skriver at å være en levende martyr i fengsel, betyr en mulighet for å bidra til å etablere det han kaller en «nasjonal fengselsbevegelse».

Omtaler seg selv som «ridder»

Breivik beskriver også de forskjellige rangordningene innenfor tempelordenen. Hvilken rang man har, kan også avgjøre hva som skjer etter operasjonen er avsluttet.

Selv omtaler han seg som en «judiciar knight», en ridder av høyeste orden.

Han skriver at for «riddere» av en lavere orden, vil en arrestasjon bety slutten. Men dette gjelder ikke for «justiciar knight», skriver han.

I intervjuer med TV 2 og NRK sent lørdag kveld uttalte Breiviks forsvarer Geir Lippestad at Breivik i sitt hode følte at drapene var «nødvendige».

Vil fortelle alt

Breivik vil fremstilles for fengsling i Oslo tingrett mandag. I avhørene har han opplyst at han der vil forklare seg nærmere. Ifølge advokaten blir det ikke flere avhør søndag.

– Han er innstilt på å forklare seg for åpen rett om motiv og hvorfor han har begått handlingene han har erkjent, sier Lippestad til NTB.

 1. Les også

  Drapsmannen la ut detaljert «terrordagbok»

 2. Les også

  Skrev om prøvesprengning før bombeangrepet i Oslo

 3. Les også

  Alt om tragedien

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Psykolog Grøndahl på velment villspor om 22. juli

 2. KULTUR
  Publisert:

  Anders Danielsen Lie: – Jeg har endret syn på Behring Breivik

 3. NORGE
  Publisert:

  Høyreekstremistisk amerikaner pågrepet, 25 demonstranter anholdt på Torshov

 4. VERDEN
  Publisert:

  Høyreekstreme i Frankrike sier de er inspirert av Breivik

 5. VERDEN
  Publisert:

  Ekspert om terroristens manifest: Mange likheter med Behring Breivik

 6. NORGE
  Publisert:

  Slik snudde statens jurister nederlaget mot Behring Breivik til full seier i dag