Svært glatte veier: Buss frontkolliderte med bil ved Eidsvoll

Underkjølt regn gir svært utfordrende gå- og kjøreforhold på store deler av Østlandet fredag morgen. Ved Eidsvoll har en buss frontkollidert med en personbil.

E6 ved Minnesund

Det har i morgentimene fredag vært en rekke utforkjøringer og ulykker på veiene på Østlandet. Mange steder er det et solid lag av glasert is i kjørebanen. Det samme gjelder langs fortau og perronger for tog og T-bane.

Klokken 6.37 meldte Øst politidistrikt på Twitter at de har rykket ut på en trafikkulykke der en buss og en personbil har frontkollidert.

Person er fastklemt

Alle i bussen skal være uskadet, men en mannlig sjåfør sitter fastklemt i bilen etter smellen. Det var en buss med fire passasjerer og en sjåfør. Politiet fikk melding om ulykken 6.25.

– Fører av personbilen er kjørt til Kongsvinger sykehus med bruddskader, opplyser operasjonsleder Ronny Årstein i Øst politidistrikt til Aftenposten rett før klokken 8 fredag morgen.

Brannvesenet kom raskt til stedet for frigjøre den fastklemte bilisten. Han var våken og bevisst etter ulykken.

– Vi er i ferd med å avslutte på stedet nå, med berging av bussen, sier Årstad.

På E6, i sørgående retning mellom Biri og Mjøsbroen, meldes det om at to personbiler har kjørt inn i hverandre.

Et vogntog og en tredje personbil kjørte ut av veien for å hindre at de ble innblandet i kollisjonen, og det er nå lange køer på stedet, melder Innlandet politidistrikt på Twitter.

Veistrekningen var stengt en periode i morgentimene, men er nå åpen for fri ferdsel igjen.

Meteorologisk institutt hadde på forhånd sendt ut gult farevarsel for Buskerud, Oppland og Hedmark. Det advares mot regn som fryser på bakken.

Like før klokken 07 melder Meteorologisk institutt at det varme været vil stige nordover og skape lignende vanskelige kjøreforhold også andre steder i landet. På Vestlandet er det flere steder rundt 10 varmegrader i morgentimene.

Yr skaper trøbbel – salt biter ikke

Problemene på Østlandet begynte natt til fredag, med underkjølt regn på veier i Akershus og Østfold. Fenomenet spredte seg til Hedmark og Oppland i de tidlige morgentimene fredag, ifølge trafikkoperatør Anne Haarstad ved Vegtrafikksentralen øst.

– Våre entreprenører strør og salter, men yr legger seg oppå og glaserer alt. Vi er avhengig av høy nok temperatur i veibanen for å få effekt. Derfor vil vi ikke be folk holde seg hjemme. Vi er avhengig av mer trafikk, sier Haarstad.

Til tross for flere hendelser, opplyser hun at det store bildet er at trafikken flyter greit.

Flere veistrekninger langs E6 var stengt etter morgenens hendelser, men er nå gjenåpnet.

– Vi oppfordrer folk til å holde god avstand og kjøre forsiktig. Bremselengden øker når føret er som i dag, sier Haarstad.

I rute på Oslo lufthavn

Men snaut 100.000 reisende er fredag julens store reisedag på Oslo lufthavn, Gardermoen. Torsdag var halvparten av alle flyvninger forsinket som følge av kraftig snøfall. Men fredag formiddag er utsiktene lysere for de julereisende.

– Vi er godt forberedt. Flyplassen er bemannet etter antall reisende. Målet i dag er ingen driftsforstyrrelser, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn til Aftenposten.

Han oppfordrer folk til å stresse ned.

– Det er kort tid i sikkerhetskontrollen nå. Slapp av. Start ferien på flyplassen, oppfordrer han.