Kommuneoverlege anbefaler at folk tar koronatesten selv

Det er naturligvis best om det er helsepersonell som utfører testene, sier helsemyndighetene. Men de vil ikke stanse selvtesting i regi av fastleger.

En overlege tester en person for koronaviruset utenfor legevakten i Asker og Bærum. Om tester av koronavirus tas av pasienter selv eller helsepersonell, skal det uansett skje utenfor fastlegekontorene.

Aktiviteten på laboratoriene som tester nordmenn for koronavirus, er doblet. Helsemyndighetene ønsker å få testet langt flere enn hva tilfellet er i dag. Hvordan kan dette gjøres?

– Jeg har anbefalt fastlegene at de ber pasientene gjennomføre testene selv. Jeg gjør dette for å spare beskyttelsesutstyr, sier kommuneoverlege Sidsel Storhaug i Ås i Viken.

Hun har anbefalt fastlegene i kommunen å la pasienter som mistenker koronavirus, ta bil til legekontorene. Så kan fastlegene legge ut hansker og utstyr som pasientene kan ta med inn i bilen. Etter at de selv har tatt testen, kan de legge testen og hanskene fra seg på en benk eller lignende, der fastlegene kan plukke dem opp.

– Alle jeg har snakket med, synes dette er en veldig god idé, vel å merke dersom pasientene kan kom med i bil, sier Storhaug til Aftenposten.

– Dette er veldig lurt fordi det er stor manko på smittevernutstyr, som fastlegene dermed slipper å bruke, sier hun.

– Er testen enkel?

– Ja. Pasienter er nesten grundigere når de tar den enn helsepersonell er. Det er ikke vanskelig å stikke pinnen ned i halsen eller nesen og la den surre litt rundt, sier Storhaug.

Hun sier at det er Folkehelseinstituttet som har gitt henne faglig dekning for å anbefale selvtesting.

13. mars var 40 personer testet i Ås kommune. Ni var smittet, og disse befinner seg i isolasjon. Kommunen har cirka 20.000 innbyggere.

Les også

Fire smittede forteller: – Føler at det begynner å bli tungt å puste

Marte Kvittum Tangen er leder for Norsk forening for allmennmedisin.

– Aldri lansert som en løsning

– Det har ikke gått ut noen generell anbefaling om å overlate testing til pasientene selv. Dette ble helt i starten luftet som et alternativ, men det er aldri lansert som en løsning.

Det sier Marte Kvittum Tangen, leder for Norsk forening for allmennmedisin.

Foreningen har ansvaret for medisinsk rådgivning til allmennleger.

– Dette er en test som er veldig utfordrende for pasienten, sier Tangen.

– Vil tester som folk tar på seg selv, gi et trygt svar?

– Det kan man nok spørre seg som. Jeg har ikke riktig kompetanse til å uttale meg om det, sier hun.

Tangen sier at det er kommuneoverlegene i hver kommune som har ansvaret for å håndtere testing av koronavirus.

Medisinstudenter i Bergen jobber med å ta prøver av koronaviruset i et telt utenfor legevakten i Bergen.

Har åpnet for selvtesting

Overlege Siri Laura Feruglio ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det på instituttets hjemmesider står at det er et alternativ å la pasientene selv ta testen.

– Vi anbefaler naturligvis at det er helsepersonell som gjennomfører prøvetaking. Men i en situasjon med betydelig mangel på beskyttelsesutstyr kan selvprøvetaking være et alternativ. Gode kandidater til å gjennomføre tester på seg selv er helsepersonell, sier Feruglio.

– Vil resultatet i så fall være trygt?

– Å stikke pinnen langt nok bak i nesen kan nok være vanskelig. Men å gjøre det i halsen klarer de fleste godt. Vi ønsker jo å vite om de er smittebærende eller ikke. Beskyttelsesutstyr for helsepersonell er veldig viktig. Når vi ikke har nok av det, må vi tenke smart, sier Feruglio.

Samler pasienter i bilpuljer

Mikal Ursin (46) er fastlege i Ås. Han har, som så mange andre fastleger, stor pågang.

Er dere fastleger i kommunen bekvemme med å la pasienter teste seg selv for koronavirus?

– Jeg kan ikke svare for andre enn meg selv. Jeg har hatt en liten gruppe pasienter som har testet seg selv. Ett av disse prøvesvarene var også positivt. Men nå har jeg lagt med på den linjen at jeg avtaler et klokkeslett med en pulje pasienter, ifører meg smittevernutstyr og utfører testene mens de sitter i bilen sin, sier Ursin.

Reagerer på anbefalingen

Guro H Fossum, spesialist i øre-nese-halssykdommer, er en av flere som reagerer på beskrivelsen av at koronatesten er «enkel» å gjennomføre.

– Dette er ganske så misvisende. Denne prøven heter nasopharynx-prøve, og skal tas i nasopharynx, som på norsk er nesesvelget. Det betyr at pinnen må gjennom hele nesen og helt bak. Dette er ubehagelig og vanskelig. Pasienter flest vet ikke at nesehulen går rett frem, og stikker pinnen i nesetaket, sier Fossum.