Norge

- Ikke sikkert det blir lett å lete selv om det er fint vær

NIKKALUOKTA / SVERIGE (Aftenposten.no): Det oransje punktet på bakken som et Orion-fly så, har hverken letemannskaper på bakken eller helikopter klart å finne igjen. Aftenposten var til stede da en gruppe med seks snøscootere dro i retning av fjellmassivet rundt Kebnekaise fredag kveld.

Snøskutere på vei inn mot leteområdet. Disse er fra fjellredningstjenesten og styres av det svenske politiet. Jan Thomas Espedal

 • Arild Færaas

Redningsleder Mikael Nordmark frykter at det blir vanskelig å finne flyet selv når uværet gir seg.

Nikkaluokta ligger en knapp times kjøring vest for Kiruna, Sveriges nordligste by. Her, der turister drar inn i fjellheimen, er det solskinn men sterk vind fredag ettermiddag. Ved 18-tiden er vinden i ferd med å bli sterkere.

I Nikkaluokta står det både militære og sivile beltevogner, samt politibiler oppstilt, og det finnes en kafè og noen turisthytter.

Det er bare snøscootere og luftfartøy som kommer seg inn mot Kebnekaise og området hvor Herkules-flyet med fem nordmenn er savnet. Fredag kveld er et dansk Merlin helikopter på vei inn, mens et svensk redningshelikopter trekker seg tilbake til Kiruna.

Men Sveriges høyeste fjell er gjemt bak skyer og vind, og inne i fjellmassivet er værforholdene tøffe.

— Det er blant annet 100 soldater, pluss lavineeksperter og folk fra fjellredningstjenesten som er ute og leter, sier redningsleder Mikael Nordmark, som har ansvar for å koordinere de militære bakkemannskapene fra Nikkaluokta, rett før solen går ned på turiststedet.

Det har vært dårlig vær i leteområdet, men det forventes å bli bedre utover natten og morgendagen.

— Men det trenger ikke bety at det blir lett å finne flyet. Det kan ha snødd mye, snøen kan ha drevet og det kan ha gått snøras sier Nordmark til Aftenposten.no.

Så oransje gjenstand

Fredag ettermiddag ble det meldt at et fly hadde sett en oransje gjenstand ved Kebnekaise. Men litt før klokken 18 får Aftenposten opplyst at hverken helikoptre eller noen av dem som leter på bakke­n har gjenfunnet punktet som det norske Orionflyet varslet om.

Men Forsvarsdepartementet bekrefter overfor Aftenposten.no at flere fly har observert metalldeler på begge sider av fjellet i kveld.

Når det begynner å bli mørkt skal redningsledelsen vurdere hvordan letingen skal fortsette.

— Om det er dårlig vær kan det være veldig risikabelt når det er mørkt. Men om det er stille og stjerneklart er det som å lete i dagslys, fortsetter redningslederen.

Nordmark har vært med på flere leteaksjoner før, men dette er den første etter fly. Det er også spesielt fordi det er norske militærkolleger som er savnet. Han og hans avdeling har blitt overført fra Cold Response-øvelsen til letingen etter det norske Hercules-flyet.

Vanskelige leteområder

Mats Nilsson, pressetalsmann for Redningstjenesten i Kiruna er også i Nikkakluokta, sier at de har omtrent 10 personer på Kebnekaise fjellstasjon, samt folk i Nikkaluokta dersom flyet blir funnet.

— Vi er klar med livreddende innsats dersom det trengs, sier Nilsson.

Nilsson sier at områdene rundt Kebnekaise er vanskelige å lete i.

— Det er veldig bratte fjell, isbreer og høyt oppe.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 2. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 3. NORGE

  – Det var våre verdier som vant

 4. NORGE

  Knut Olav Åmås' favoritter

 5. NORGE

  Anker voldtektsrabatt for "berettiget sexhåp"

 6. NORGE

  Alle miljøorganisasjone skeptiske til biodrivstoff - bortsett fra én