Norge

Mange julebord blir advokatmat

En mann antastet kvinnelige kolleger og bestilte alkohol på bedriftens regning uten tillatelse. Flere julebord ender i konflikter og på advokatkontorene.

Fri bar er en kortsiktig løsning for å få opp feststemningen. Ettersmaken kan bli flau, mener organisasjonen AV-OG-TIL. SCANPIX

 • Frøydis Braathen
  Journalist
 • Johnny Gimmestad

Mange opplever pinlige situasjoner og flaue blåmandager i julebordsesongen.

Ikke sjelden går det så heftig for seg at konflikter, slagsmål og antastelser i forbindelse med julebordet havner på advokatkontorene, forteller advokat Eivind Arntsen, partner i DALAN Advokatfirma og redaktør for nettstedet arbeidsrettsadvokaten.no.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Megling

Et søk på Rettsdata for de siste 10 år gir 31 saker som på en eller annen måte har en relasjon til julebord. Men Arntsen sier dette bare viser en brøkdel av sakene, fordi det ikke finnes en fullstendig database der man kan søke opp alle saker knyttet til julebord.

— Vi vet dessuten at tre fjerdedeler av arbeidstvistene løses ved rettsmegling. I konflikter som oppstår på julebordet vil ofte begge parter unngå offentlighet og «skittentøyvask» i en rettssal, sier Arntsen.

Trenger du råd om jobb og karriere? Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål!

Vold og antasting

Han forteller at sakene som omhandler julebord, ofte er straffesaker. Fyllekjøring, vold mot kolleger og seksuell antasting er gjengangere.

Les også

Dette er tegnene på at du bør bytte jobb

I en dom fra 2010 tapte en teamleder i et selskap som drev med telefonsalg, saken mot arbeidsgiveren som hadde sagt ham opp etter et julebord. Teamlederen hadde opptrådt seksuelt krenkende overfor to unge kvinnelige ansatte og bestilt drikkevarer på bedriftens regning uten fullmakt.En 36 år gammel mann ble dømt til ubetinget fengsel i syv måneder for legemsbeskadigelse og legemsfornærmelse av en kollega på et julebord (2011). En ung kvinne krasjet inn i en annen bil i påvirket tilstand etter et julebord og ble dømt til 21 dagers fengsel i lagmannsretten (2008).

Kjøreregler

Kari Randen, daglig leder i organisasjonen AV-OG-TIL, mener det er lurt å ha noen noen kjøreregler for julebordet.

— Julebordsesongen er godt i gang, og mange ser frem til å kose seg sammen med kolleger. Da er det ok med noen kjøreregler, slik at festen ikke får en flau ettersmak, sier Randen.

Organisasjonen AV-OG-TIL arbeider for godt alkovett i hverdagen og har mange av organisasjonene i arbeidslivet i ryggen.

Trenger du råd om konflikter på jobb? Spør Aftenpostens jobbekspert og arbeidsretssadvokat Henning Heitmann!

- Kortsiktig løsning

Randen advarer arbeidsgiverne mot å pøse på med bonger for å skape et godt miljø.

— Det er en lettvint og kortsiktig løsning, som ofte kan virke mot sin hensikt, sier hun og slår i bordet med følgende resultater fra en landsomfattende rundspørring:

 • Hver sjette nordmann over 18 år, i alt 634.000 personer, har angret på noe de har sagt etter å ha drukket i jobbsammenheng.
 • Nærmere en av fire har opplevd ubehagelige situasjoner hvor kollegene har vært beruset.
 • Like mange mener at det generelt drikkes for mye i jobbsammenheng, ifølge en tidligere undersøkelse fra kompetansesenteret AKAN og Bergensklinikkene.

I gråsonen

Dårlige erfaringer er ofte et resultat av at man ikke har satt seg ned og diskutert hvordan man ønsker at julebordene skal være, sier seniorrådgiver i Akan, Jarle Wangen.

Han forteller at senteret får mange spørsmål om dette temaet nå som sesongen er i gang.

Akan-rådgiveren viser også til at dette er et arrangement i gråsonen mellom jobb og fritid - og trolig er det mest utbredte treffpunktet mellom arbeidsliv og alkoholbruk her i landet.

- Det som skjer her, virker inn på både arbeidsmiljøet og relasjonene mellom de ansatte. Det kan også virke inn på bedriftens omdømme. Derfor kan det være fornuftig for begge parter å følge noen greie køregler.

 1. Les også

  Ved disse universitetene er studentene mest fornøyd

 2. Les også

  Noras yrkesgruppe får 45.000 kr. mer i startlønn

 3. Les også

  Dette kjennetegner jobbtalentene

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  – Veien var tørr og fin. Problemet var at jeg hadde drukket hele natten

 2. MENINGER

  Det på høy tid å ta et oppgjør med jobbfylla

 3. KARRIERE

  Programlederen fremsto som kanalens store suksess. I realiteten måtte sjefen betale regningene hans.

 4. DEBATT

  Hvem kan høre deg på julebordet?

 5. A-MAGASINET

  Den amerikanske BI-professoren var ny i Norge. Hun var fullstendig uforberedt på julebordskulturen.

 6. FAMILIE OG OPPVEKST

  «Hvorfor pratet og oppførte bestefar seg så rart etter julemiddagen?