Norge

Her er boligkjøperne eldst

De yngste førstegangskjøperne er i Trøndelag.

Stavanger er blant de dyreste områdene i landet hvis man skal kjøpe seg bolig. Dermed er også førstegangskjøperne eldre.
  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg

Til tross for stadig dyrere boliger og høyere krav om egenkapital, er det fortsatt slik at mange unge mellom 23 og 26 år har råd til å kjøpe bolig.

For 60 prosent av førstegangskjøperne er i denne aldersgruppen.

Det kommer frem i undersøkelsen Meglerinnsikt gjort blant 650 meglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Følg Afteposten Bolig på Facebook.

Alder følger prispress

Men førstegangskjøperne i Oslo og Stavanger er eldre enn i andre områder.

Her finner man også det største prispresset.

Les også

Så mye har 2 millioner kroner «krympet» på fem år

Oslo ligger på pristoppen med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 42.700 kroner, etterfulgt av Bærum med 40.300 kroner kvadratmeteren, og deretter Stavanger med en snittpris på 39.800 kroner.Det viser den siste prisstatistikken fra meglerbransjen.

Yngst i Trøndelag

I Oslo og Stavanger mener 27 prosent av meglerne at førstegangskjøperen er over 25 år, mens 17 prosent mener dette på landsbasis.

I den andre enden av skalaen finner vi Trøndelag hvor det er flest unge førstegangskjøpere.

30 prosent sier at deres førstegangskjøpere er 21-22 år og 10 prosent sier at de er yngre enn 20 år.

Meglerne er også spurt om de har merket om førstegangskjøperne er blitt eldre etter at egenkapitalkravet er blitt strengere.

En tredjedel mener de har merket at kjøperne har blitt eldre, mens flertallet på 60,4 prosent ikke merker noen forskjell.

— Ikke sett den fulle effekten

— Stigende boligpriser og økt krav til egenkapital fra bankene skulle tilsi at det ble vanskeligere for mange å komme inn i boligmarkedet, og det er det jeg tror at mindretallet i undersøkelsen har merket. Vi har nok heller ikke sett den fulle effekten av de økte egenkapitalkravene ennå, sier styreleder i NEF, Tormod Boldvik i en pressemelding.

Les også

- Færre småbarnsfamilier har råd til ny enebolig

— I tillegg tror jeg at antallet som får hjelp av foreldrene ved kjøp av sin første bolig, har økt. En tidligere undersøkelse viste blant annet at over 50 prosent har med seg foreldre når de er på visninger av boliger, og dette er trolig fordi foreldrene vil ha et ord med i laget når det skal tas penger fra "familiebanken" og det er fornuftig, sier Boldvik.