Utenriksdepartementet har fått nær 20.000 henvendelser om nordmenn som sitter fast i utlandet

Siden 12. mars har Utenriksdepartementet (UD) fått i snitt 1100 henvendelser i døgnet om nordmenn som sitter fast i utlandet.

Rundt 100 personer i Utenriksdepartementet i Oslo jobber døgnet rundt med å håndtere henvendelser fra nordmenn som sitter fast i utlandet og

Tallene er oversendt Aftenposten etter at avisen ba om innsyn i antallet henvendelser som er rettet til departementet om nordmenn som sitter fast i utlandet på grunn av koronakrisen.

«Siden 12. mars har UDs operative senter mottatt i snitt 1100 henvendelser i døgnet på telefon og e-post fra nordmenn i utlandet og pårørende og nær familie i Norge», skriver kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i en e-post.

Tallet på 1100 i døgnet betyr at UD totalt har mottatt i underkant av 20.000 henvendelser etter at svært inngripende tiltak ble varslet av regjeringen 12. mars.

De siste ukene er grenser over hele verden blitt stengt og flyselskap er satt på bakken, noe som gjør at nordmenn som er på reise, studenter og andre som er bosatt i utlandet sitter fast i land.

Regjeringen har samarbeidet med SAS, Norwegian og Widerøe for å få fraktet nordmenn hjem fra ulike land.

26. mars sa utenriksminister utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at dette stadig blir krevende.

– Fordi vinduet for reiser i verden i stadig større grad nå lukkes, blir muligheten vår til å bistå nordmenn på reise med å komme hjem, også stadig mer begrenset, legger hun til.

«Nær 100 medarbeidere i UDs operative senter jobber døgnet rundt med å besvare telefoner og e-poster, samle informasjon om situasjonen i hvert enkelt land, utarbeide analyser, planlegge flytransport og gi konsulær bistand til nordmenn i utlandet», skriver Svendsen videre.

Utenriksdepartementet har siden 14. mars frarådet norske borgere å gjennomføre reiser som ikke er «strengt nødvendige» til alle land, et reiseråd som savner historisk sidestykke.

Saken oppdateres.