Norge

Passasjerer tilbrakte natten på tog – Bergensbanen stengt på ubestemt tid

Ettermiddagstoget fra Oslo kjørte lørdag inn i et skred som hadde gått rett etter Gravhalstunnelen på Bergensbanen. Passasjerene venter stadig i toget.

  • NTB

Vest politidistrikt melder klokka 5.26 søndag at toget er løs fra skredet, som gikk i Aurland kommune. Toget nå står i Gravhalstunellen. Det er ikke meldt om personskader eller materielle skader på toget, men politiet undersøker fremdeles om noen andre er tatt av skredet, med redningsmannskap både på østsiden og vestsiden av raset.

– Vi har nå hunder som er i gang med overflatesøk, opplyser politiet.

Tryggest på toget

Kommunikasjonssjef Nina Schage i Vy bekreftet natt til søndag beslutningen om å la passasjerene bli på toget over natta overfor Bergensavisen.

– Det tryggeste er at passasjerene forblir i toget, hvor det er strøm, lys og varme. Det er altfor store snømengder til at vi kan flytte dem inn på et hotell, sa hun.

Sødnag morgen sier hun til Aftenposten at toget er fraktet til Myrdal stasjon og venter der mens det jobbes på spreng for å rydde sporene.

– Det har vært en lang og tøff natt, men passasjerene er trygge og varme, sier hun.

Ifølge pressevakt i Bane Nor Liv Tone Otterholt, er det ikke mulig anslå når toget kan forlate stasjonen.

Bergensbanen er nå stengt mellom Geilo og Myrdal. Det vil si at det ikke er mulig å komme seg over fjellet med tog. Ifølge Bane Nor kommer neste oppdatering om åpning tidligst 1400.

Meldingen om skredet ved Upsete stasjon kom inn klokka 23.42. Ettermiddagstoget med 115 personer om bord på vei fra Oslo til Bergen var tre timer forsinket og kjørte inn i snømassene like etter tunnelen, cirka 200 meter øst for Upsete.

To hytter tatt

Vest politidistrikt bekreftet natt til søndag at to hytter og ett skur er tatt av skredet, men begge hyttene skal være ubebodd. Bergensbanen er stengt fra Geilo til Mjølfjell inntil videre, med store snømengder fra Geilo og opp mot høyfjellet. Flåmsbana ble stengt lørdag ettermiddag på grunn av et ras mellom Blomheller og Berekvam som rev ned kontaktledningen.

Ifølge Bane Nor ble skredet ved Upsete stasjon registrert klokken 23.30 lørdag. Bane Nor har mobilisert lokal beredskapsledelse i Bergen.

– Vår første prioritet er sikkerheten til passasjerer, personale og redningsmannskap. Deretter gjelder det å få toget ned fra fjellet, sier pressevakt Liv Tone Otterholt.

Planen er at et bergingslokomotiv skal trekke toget ut av rasområdet mot øst, slik at mannskapene kan klargjøre sporet og kontaktledningen. Deretter kan passasjertoget kjøre forbi rasstedet og videre vestover.

Les også

  1. Torsdag: Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred

Les mer om

  1. Skred
  2. Tog
  3. Vest politidistrikt