Politiet etterforsker Krekar-angrep som drapsforsøk

Krekars svigersønn (27) var på besøk fra England da han ble skutt natt til mandag.

Les også:

Les også

Skjøt inn i leiligheten til Krekar - prøvde å trenge seg inn

Politiet opplyste til Aftenposten.no natt til mandag om at man fikk melding om at det var avfyrt flere skudd fra utsiden og inn til leiligheten på Tøyen som tilhører mulla Krekar. Svigersønnen (27) ble skadet under angrepet på den tidligere geriljalederens leilighet.

— Saken og skytingen etterforskes nå ved voldsavsnittet som et drapsforsøk, sa Grethe Lien Metlid, leder på voldsavsnittet i Oslo-politiet under en pressekonferanse klokken 11 mandag.

Les også

Slik skjedde Krekar-angrepet

Politiet bekrefter at skuddene ble avfyrt fra en trappeavsats rett utenfor inngangsdøren til leiligheten til Krekar i femte etasje. Dette skjedde like før klokken 02 natt til mandag. Etter det Aftenposten.no kjenner til er det funnet flere tomhylser på stedet.

Politiet opplyste at de foreløpig holder alle muligheter åpne i saken og har heller ikke noen opplysninger om hvorfor det ble skutt mot Krekar og hans familie.

— Det viktigste er å begynne bredt og ikke peke ut noen hovedspor. Vi er opptatt av å få ut all informasjon som kan finnes, vi holder alle muligheter åpne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik ser Krekars vindu ut etter nattens hendelser. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Fire tilstede

Svigersønnen som var på besøk fra England sammen med Krekars datter, skal etter forholdene ha det bra, opplyser politiet.

— Han er lettere skadet og han er utskrevet fra sykehus, sa Metlid.

Krekar, hans kone, sønn, svigersønn og datter, som var på besøk fra England, var tilstede i leiligheten da skuddene falt. Svigersønnen ble skadet i hånden etter skytingen. Han er britisk statsborger og 27 år gammel.

Ville trenge seg inn Lederen av voldsavsnittet fortalte på pressekonferansen at noen forsøkte å ta seg inn i leiligheten i forkant av at skuddene ble løsnet. Deretter ble det like før klokken 02 natt til mandag skutt inn mot Krekars familie.

— Det er skutt inn i en leilighet, det er for tidlig å si hva som var hensikten og om hensikten var å drepe. Men isolert sett, det som ble utfallet, etterforsker vi som et drapsforsøk, sa Metlid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette bildet viser trolig skuddhullene i vinduet til leiligheten til Krekar. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Etterforsker bilfunn Politiet bekrefter nå også at de fortsatt etterforsker funnet av en brent bil nær åstedet som ble påtent omtrent på samme tidspunkt som da Krekar ble angrepet og om dette kan ha noen forbindelse til saken. Den nedbrente bilen var en BMW og politiet ber om tips fra publikum som kan ha sett noe.

— Siden vi er så tidlig i etterforskningen ønsker vi at publikum tar kontakt, så vil vi se om det har noen sammenheng, sa Metlid.

Lederen for voldsavsnittet sa også at politiet ønsker å komme i kontakt med to personer som ble observert løpende fra åstedet, men etterforskerne har foreløpig ikke noen formening om disse sto bak angrepet eller ikke.

— Vi er på stedet og foretar tekniske undersøkelser nå, sa Metlid.

Det ble lagt stor vekt på sikkerhet da Krekar og familiens hans ble evakuert fra leiligheten på Tøyen. Her blir Krekar fraktet inn i en ventende politibil. FOTO: BENJAMIN BAKKEN

Skal utvises

Mulla Krekars egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad, og han kom til Norge i 1991 som kvoteflyktning. Han er kurder fra Nord-Irak, og i perioden 1991 til 2002 ledet han den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam.

Han er beskyldt for å ha kontakt med Osama bin Laden og terrornettverket al-Qaida.

Mulla Krekar ble utvist fra Norge i 2003, men vedtaket er ennå ikke effektuert fordi han risikerer dødsstraff i Irak.

Senest i november i fjor sa han i et intervju med en arabisk TV-kanal at bin Laden bør bli leder for en ny muslimsk stat.

Gjerningspersonen tok seg opp til Krekars inngangsdør i femte etasje, og har trolig skutt gjennom et åpent vindu. FOTO: HANS O. TORGERSEN
Politiet undersøker om denne utbrente bilen kan ha en sammenheng med angrepet på leiligheten til Krekar.
Politioverbetjent Grete Lien Metlid fortalte mandag pressen at angrepet på Krekar blir etterforsket som drapsforsøk.FOTO: HANS O. TORGERSEN