Norge

Oi, denne turmaten svinger i smaken!

I tvil om hvilken turmat du skal ha med ut? Vi har testet noen av rettene for deg.

 • Bt.no
 • Torunn Aarøy

— Jeg er i tvil. Kan dette være noe godt da, spør Fredrik Hald der han kommer spaserende med en skeptisk mine. Han har langt erfaring fra restaurantbransjen og jobber nå som produktutviklingssjef hos Lerøy Seafoods. Men han har aldri spist frysetørret mat før han blir med ut i skogen for å teste den.

— Det er klart dette er enkelt for mange hvis du skal på tur i flere dager. Men ikke hvis du skal overnatte en natt vel?

Vant til turmat

Elisabeth Eide (37) har vært mye på tur på tur i sitt liv. Hun er turleder på flere sommerturer i regi av Turistforeningen. Hun har brukt en del frysetørret mat på tur de siste årene. Hun synes stort sett det er godt, men har sine favoritter som hun har holdt seg til.

-Jeg bruker ikke dette hvis jeg går fra hytte til hytte som er selvbetjent og utstyrt med mat. Da lager jeg annen mat som finnes der. Men sover vi i telt er dette topp. Og noen ganger bruker jeg dette som lunsj. Det er rart hvor godt det smaker med varm mat ute når man har gått langt, sier Eide.

Hun har prøvd å lage til en slik pakke hjemme også.

— Det smaker ikke det samme hjemme, nei. Dette er mat som egner seg på tur!

Vannet varmer hun opp med en primus som går på gass, eventuelt tar hun med varmt vann på termos. Da fikses en av de testede pakkene raskt og enkelt. På vinteren har hun noen ganger med seg varm suppe eller varme pølser i en termos.

— Er det skikkelig kaldt er det ikke noe særlig å bruke tid på å tilberede maten ute. Da er det best å vente til en har kommet inn i teltet eller hytten, for så å nyte en velfortjent middag, sier Eide.

La maten stå lenger

Dermed er det bare å hogge inn i posene. Både Real Turmat og Adventure Food har markert på baksiden hvor høyt opp du skal fylle på med kokende vann. Det har ikke posene fra Mountain House.

— Ikke akkurat lett å måle opp 2,9 dl på øyemål ute i naturen, kommenterer Hald.

Panelet mener det er svært stor kvalitetsforskjell på turmatproduktene. Elias Dahlen, Bergens Tidende

Vi fyller kokende vann etter hvert som vi smaker. Ganske snart skjønner vi at man må ha rikelig med væske i maten, gjerne mer enn angitt. Og at tørrmaten har godt av ganske mange ekstra minutter enn de minuttene som er angitt hvis kjøttet skal bli noenlunde mykt.Kvaliteten på maten svinger voldsomt fra meget god til det smakløse og kvalmende. De stor smakseksperimentene fungerer ikke så godt på turmat.

— Kroppen trenger ren, tydelige smaker på tur. Da skal vi ha mat for matens del, vi er ikke så veldig interesserte i mange nye smaker, sier Hald.

Mett nok?

Kaloriinnholdet på pakkene varierer en sted mellom 500–700 kilokalorier. Enkelte tester har lagt vekt på at det bør være på minst 600 kilokalorier i en pakke for å mette skikkelig på tur.

— Jeg klarer sjelden en hel pose. Men for en stor mann kan måltider på rundt 500 kilokalorier bli lite, sier Eide.

Stort sett er rettene salte nok, bortsatt fra Mountain House, som har brukt mye mindre salt i sine retter.

Hald spiser fornøyd på torskeretten fra Real.

— Tørrfisksnacks til denne retten ville vært perfekt. Å ha med ekstra smør, rømme eller noe annet ferskt kan sette liv i retten, husk det!

Vi er alle ganske sultne når vi starter testen i skogen. Og vi går ganske fornøyde hjem, bortsett fra noen skikkelig nedturer.

— Dette er mye bedre enn jeg hadde trodd. Denne typen mat har gått fra det meningsløse til noe som gir en viss mening, sier kokk Fredrik Hald.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FAMILIE OG OPPVEKST

  Middagsrettene som er som kinderegg: Tre ønsker oppfylt på én gang.

 2. A-MAGASINET

  Turmat: Det må ikke være dyrt og ferdigprodusert

 3. A-MAGASINET

  Bytt ut tørre brødskiver med varmmat i termos

 4. SPREK

  Ekspertenes råd for en best mulig turopplevelse

 5. A-MAGASINET

  Oksehale er en skikkelig næringsbombe. Slik tilbereder du den.

 6. A-MAGASINET

  Visste du at du kan lage sirup, olje, eddik, sukker og te av denne?