Norge

Dette bruker vi mobilen til

Bilder, meldinger og sjekking av e-post ligger ikke på topp.

FS00041518.jpg
  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef

Det overrasker kanskje ikke lenger at to tredjedeler av smarttelefonbrukere sier at de ikke hadde klart seg uten telefonen. Sannsynligvis kjenner i hvert fall de fleste slike mobilbrukere seg igjen i det.

Det som kanskje kan overraske noe, er hva folk virkelig bruker mobilen til.

Prater lite

Det er i hvert fall ikke å prate med andre eller sende meldinger som kommer opp på listen når folk blir spurt hva de bruker smarttelefonen til, ei heller å sjekke e-post, ta bilder eller høre på musikk.

FS00041408.jpg

Å sjekke værmeldingen kommer nemlig desidert best ut. Hele 47 prosent av de spurte smarttelefonbrukerne i en fersk undersøkelse svarer været når de blir spurt om hvilken funksjon de bruker mest på sin mobil.På andreplass på listen kommer å se på video , mens lokale nyheter inntar tredjeplassen.

Undersøkelsen er gjort for den amerikanske bransjeforeningen for nettpublikasjoner, Online publishers association (OPA). 2540 nettbrukere i alderen 8 til 64 år har svart på undersøkelsen.

LES OGSÅ:

Været er populært — uansett sol eller ei

Interessen for værinfo på mobilen er intet særamerikansk fenomen, også her til lands er slike tjenester populære.

Norges største værtjeneste på nett og mobil, Yr.no som er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt, opplever stadig vekst i sine tjenester spesielt på mobil.

— I sommer hadde vi mellom 700 og 900 tusen brukere hver uke - både via mobile nettlesere og vår egen app, forteller redaktør for Yr.no Tom Erik Støwer. Samlet sjekket altså over halvannen million nordmenn været via Yr.no hver eneste uke i juli.

Det er en kraftig økning i forhold til i i fjor da det samme tallet på mobilutgaven var mellom 550 og 600 tusen brukere.

— Vel 60 prosent av disse brukerne bruker oss fra Norge, mens resten av trafikken kommer fra utlandet, forteller Støwer.

Smartandelen opp 13 prosent

44 prosent av de spurte er smarttelefonbrukere, mot 31 prosent for bare ett år siden. Hele 13 prosent av de som ikke har en smarttelefon i dag sier de har konkrete planer om å kjøpe en. Man beregner derfor at dekningen vil være minst 53 prosent om ett år.

  • 46 prosent av disse igjen bruker en Android-telefon
  • 35 prosent har en iPhone.
  • 16 prosent har Blackberry,
  • 7 prosent en Windows Mobile-telefon
  • Bare 2 prosent har en Nokia.
    48 prosent av smarttelefonbrukerne er kvinner og 52 prosent menn.

34 % sjekker flere ganger om dagen

En tredjedel av smarttelefonbrukerne sier at de sjekker diverse innhold og informasjon via telefonen flere ganger om dagen, mens 15 prosent gjør en gang hver dag.

Fortsatt sjekker flest (57%) innhold på nettet via telefonen nettleser, men apps er oppe på 43%.

I snitt har smarttelefonbrukerne lastet ned 36 apper hver det siste året.

Ligner nordiske mobilbrukere

De nordiske smarttelefonbrukerne ser ut til å bruke telefonen på omtrent samme måte som de amerikanske.

En undersøkelse utført blant Telia Soneras mobilbrukere i Skandinavia og Baltikum i fjor høst, viser nemlig at mobilbrukere i Norge og våre to nærmeste naboland alle svarer at de bruker mobilen mest til underholdning, som å se på film, høre på musikk og sosiale medier.

Nyttetjenester, som å sjekke rutetider eller sjekke e-post kommer på en langt svakere andreplass. Å ringe og sende meldinger ligger litt under der igjen.

I de baltiske statene er det omvendt. Der er nyttetjenester klart mest brukt mens underholdning kommer på en god andreplass.

Andelen smarttelefonbrukere i Norge er betydelig høyere enn i USA. Hos Netcom regner de med at den ligger på mellom 60 og 70 prosent, og salget av nye telefoner har andelen ligget på rundt 90 lenge. Hos Telenor som har en noe eldre brukermasse ligger tallet på mellom 50 og 60 prosent.

Gjør andre ting på mobilen når man prater

Tall fra mars i år, viser at et flertall av norske mobilbrukere med smarttelefoner spiser, surfer og ser på TV mens de snakker i telefon med familie og venner. Kun et mindretall fokuserer kun på samtalen, viser en undersøkelse fra NetCom Trends.

Kun 13 prosent av de spurte sier de fokuserer bare på samtalen når de er på telefon, for de fleste liker å gjøre andre ting samtidig. Internettsurfing er mest populært, og 1 av 4 svarer de er på nettet samtidig som de snakker i telefon.