Norge

FHI presiserer hvem som skal testes: Unødvendig å teste friske

Nå som spredningen av koronavirussmitte i Norge er liten, har det ingen hensikt å teste store grupper av friske, som for eksempel alle ansatte i en bedrift.

Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svar er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker. Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB

Det mener Folkehelseinstituttet (FHI), som anbefaler at det nå utføres test for koronaviruset sars-CoV2 av alle personer med akutt luftveisinfeksjon som har feber, hoste eller tungpustethet, eller som lege mistenker har covid-19.

I en pressemelding mandag forklarer FHI at hvis man tester en person som ikke har symptomer eller økt risiko for å ha blitt smittet, og som lever i et samfunn med lite smitte – slik Norge er per nå, er det svært lite sannsynlig at personen tester positivt.

Slik situasjonen er nå, anslår FHI at om man tester 12.000 tilfeldige personer i Norge, vil man få rundt 15 positive prøvesvar, der kun ett av dem er reell koronasmitte, mens de 14 andre er falske positive prøvesvar. Det vil si at personen som tester positivt egentlig er frisk. Ved svært lav smitte i samfunnet gjelder dette selv om testen (PCR-test) i seg selv er av god kvalitet.

– I slike situasjoner bør ikke helsepersonell stole på et positivt resultat før de har tatt en ny prøve som bekrefter det, sier lege Joakim Øverbø ved Folkehelseinstituttet.

Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svar er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Folkehelseinstituttet
 3. Samfunn
 4. Norge

Relevante artikler

 1. NORGE

  Denne grafen viser ni positive koronaprøver. Slik finner de ut om testene er positive.

 2. NORGE

  Har spedbarn større risiko enn eldre barn for å bli alvorlig syke? Ja, mener to professorer. Usikkert, mener Folkehelseinstituttet.

 3. NORGE

  Hva skjer med kroppen når man endelig blir frisk fra koronaviruset?

 4. NORGE

  Pia Evensen (31) fikk koronadiagnose – to dager senere kom kontrabeskjeden

 5. NORGE

  Her tas hurtigtester for koronaviruset på legevakten. Resultatene var knusende.

 6. VERDEN

  Kokkelærlingen Luca (19) døde i London: – Også unge dør.