Norge

Aksjonsleder ville ikke dra til Utøya mindre enn seks mann

Aksjonsleder Hans Matthis Hamborg ønsket å ankomme Utøya med en «troverdig styrke».

De første politifolkene går i land på Utøya.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Politiførstebetjent Hans Mattis Hamborg i Nordre Buskerud politidistrikt var aksjonsleder 22.juli. Fredag vitnet han i Oslo tingrett.

Han forklarte seg om politiaksjonen, der mange kritikere mener at politiet kunne vært på Utøya og pågrepet gjerningsmannen mye tidligere.

— Scenarioet og situasjonsbildet var uklart. Målet var å få første enhet ut til landsiden for å få, som vi kaller det, egne øyne mot Utøya. De hadde som oppgave å melde hva de så og hørte. Det gjorde de. Som aksjonsleder ville jeg gå i land med en troverdig styrke.

Rykket ut med båt

Klokken 17.33, syv minutter etter at den første telefonsamtalen på politiets nødtelefon 112 kom til Nordre Buskerud politidistrikt, kjørte den første bilen med to bevæpnede politifolkene ut fra politistasjonen i Hønefoss.

Kort tid etter kjører aksjonslederen, politiførstebetjent Hans Mattis Hamborg, ut fra politistasjonen sammen med en kollega, som er båtfører. På tilhengeren bak bilen har de politiets røde gummibåt.

Planen var å gå i land med seks-syv bevæpnede politifolk, forteller Hamborg.

De skulle bruke politiets gummibåt, som de valgte å sette ut fra vanførehjemmet i Steinsfjorden.

— I det vi setter ut båten hører jeg Delta 3.6 (bil fra beredskapstroppen, red.anm.) kaller i vårt analoge samband. Den eneste mulighet de har til å prate i vårt samband er at de er på vår side på Sollihøgda. Jeg kjenner igjen stemmen på han som snakker og ber han om å ringe meg.

Les også

Første politibetjent ved Utøya: Ingen egnede båter tilgjengelig

Klokken 17.54 snakker de to politifolkene sammen på telefon. Etter samtalen kjører Hamborg og båtføreren i politibåten sydover. Da de kommer til Storøya, nord for Utøya, ser de biler og mannskaper fra beredskapstroppen.

De kjører inn til moloen og tar om bord ni politifolk, slik at de til sammen er 11, med mye tungt utstyr.

Etter kort tid får de problemer med motoren og båten stanser til slutt helt opp.

— Vanskelig å være politi eneste du vil komme over til øya fort som mulig, og skjønner at det stopper, forteller Melbye.

Les også

- Morderen skulle vært stoppet lenge før

En sivil båt kommer til, og tar ombord noen av politifolkene og kjører mot Utøya. Etter kort tid kommer en sivil båt til, og resten av politistyrken går om bord i den. Blant dem er Hamborg. Etter noen minutter kommer de også frem til Utøya, der den første politistyrken har gått til nordspissen av øya.

— I det vi legger til land ved Utøya kai, hører vi skyting fra sydspissen. Vi ser nedslag av prosjektiler og på øret hører jeg på politisambandet at en enhet på landssiden observerer at folk blir skutt og faller i vannet.

Noen av politifolkene blir ved kaia for å sikre det stedet.

— Vi fem andre tar oss i springmarsj sydover på Utøya. Vi får observasjon på en person på sydspissen i en krattskog. Han blir anropt, etterkommer etter hvert våre pålegg og blir pågrepet av to i vår gruppe.

Rundt seg ser politimennene flere døde og skadede.

— Rett foran meg ligger en tilsynelatende livløs person. Jeg går bort til henne. Hun er skutt i hodet og er død. Jeg kaller opp operasjonssentralen og sier at gjerningsmannen pågrepet og at det er mange skadede og drepte.

Les også

Politiet endret plan flere ganger

Beredskapen sviktet

I politiets egen evaluering av 22. juli kom det frem at beredskapen sviktet på en rekke punkter.

Ett av punktene var mangel på lokalkunsskap. Det førte til at politibåten ble satt ut ti kilometer fra Utøya, og syv kilometer fra Storøya, der oppmøtestedet for antiterrorstyrken, beredskapstroppen, var.

Les også

Politiet hadde båter klare, men fikk ikke gitt beskjed

Politibåt ble lastet med totalt 11 tjenestepersoner med tungt utstyr. Båten ble overlesset og tok inn vann fra akterspeilet. Dette førte til at motoren aldri fikk opp turtall og etter kort tid stanset helt, noe som forsinket den videre transporten av innsatsstyrken til Utøya.

Underveis i aksjonen ved Utøya opplevde man flere ganger dårlige sender-/mottakerforhold, og patruljene forstod ikke hva som ble sagt. I tillegg hang sendeknappen seg, noe som skapte støy.

Les også

  1. Dette gikk galt 22.juli

Les mer om

  1. 22. juli