Norge

114 lastebiler fikk kjøreforbud i kontroller på svenskegrensen

Statens vegvesen ga kjøreforbud til 114 tunge kjøretøy i kontroller på Svinesund og i Ørje denne uka. – Alvorlig med tanke på sikkerheten, sier Vegvesenet.

114 tunge kjøretøy fikk kjøreforbud i grensekontroller i Østfold denne uken. Under kontrollene så Statens vegvesen ekstra nøye på lastebilenes vinterutrustning. Foto: Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix

 • NTB

Under kontrollene der 551 kjøretøy ble kontrollert, var det særlig fokus på vinterutrustning som dekk og kjetting. 53 av de kontrollerte lastebilene hadde slike mangler, og seks fikk kjøreforbud.

– Dette kan transportfirmaene lett rydde opp i ved innkjøp av lovpålagt utstyr, men det som fortsatt sjokkerer garvede kontrollører er holdninger blant ledelsen i enkelte transportfirma hvor det gambles med sikkerheten både for egne sjåfører og øvrige trafikanter, sier leder Øyvind Grotterød i Utekontrollseksjonen i Østfold.

Han sier de har sett eksempler på selskaper som bevisst sender bilene sine med defekte kjettinger, for få kjettinger eller for dårlige dekk.

Under kontrollene på svenskegrensen fra mandag til torsdag ble også kjøre- og hviletid, dokumenter, vekt, lastsikring, bremser og sikt undersøkt. 221 hadde tekniske mangler, og totalt ble 114 av lastebilene som ble stoppet, ilagt kjøreforbud.

– De tekniske manglene er omtrent som forventet, men allikevel meget alvorlige med tanke på trafikksikkerheten på norske vinterveier, sier Grotterød.

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Over 30.000 kjøretøyer mangler forsikring

 2. MOTOR

  Snø og glatte veier har ført til 131 dødsulykker de siste ti årene: Disse grepene gjør bilen trygg på vinterføre

 3. NORGE

  Ulykke på E18 i Vestfold: seks skadet, veien stengt

 4. MOTOR

  De mistet sønnen i trafikken: Dette er de vanligste årsakene til dødsulykker på norske veier.

 5. DEBATT

  Veiprising er et overvåkingsmareritt

 6. NORGE

  Lastebilsjåføren meldte om akutt stans på motorveien. Innen nødetatene kom frem, var to personer døde.