Norge

Om fem år er dette Norges heftigste naturvitenskapelige museum

Nytt veksthus, klimasenter og Geologisk museum som byens diamant. Naturvitenskapen skal skinne på Tøyen.

Direktør Tone Lindheim ved Naturhistorisk museum foran W.C. Brøggers hus, tidligere Geologisk museum på Tøyen. I 2020 skal hun ønske velkommen til seks nye gallerier som presenterer Jorden og menneskenes utvikling gjennom seks historier.
 • Liv Berit Tessem

Nær én milliard kroner skal investeres i kunnskapsformidling ved Naturhistorisk museum de neste årene. I tillegg kommer et grønt Tøyenløfte med planer om vitensenter, friluftsscene og nytt bad.

Våren spirte da Tone Lindheim i mai begynte som direktør for Naturhistorisk museum og Botanisk hage. Nå kan hun høste fruktene av flere års arbeid og mange menneskers innsats for å skape et museumsanlegg som skal formidle kunnskap om Jorden og livets utvikling så vi både føler og sanser det i tillegg til å lære.

Det nye veksthuset og klimasenteret skal forklare konsekvensene av det som nå skjer på Jorden og i atmosfæren.

To viktige vedtak er blitt gjort i løpet av sommeren og høsten:

 • I juni vedtok universitetsstyret at W.C. Brøggers hus, tidligere Geologisk museum, skal rehabiliteres for 340 millioner kroner.
 • For tre uker siden ba Kunnskapsdepartementet Statsbygg om å sette i gang arbeidet med å prosjektere veksthuset. Kostnadsrammen for det nye veksthuset er 495 millioner kroner.
Modell av veksthuset med ulike klimasoner som regnskog, middelhav, arktisk og ørken. Nå starterprosjektering før det kan bygges på Sirkustomta ved siden av Botanisk hage. Klimasenteret skal ligge rett i nærheten.

— Nå skal vi bruke vinteren til grundig planlegging før vi setter i gang, sier Lindheim, som takker Jens Ulltveit Moe for at han i ti år har stått ved sitt løfte om å gi en gave på 50 millioner kroner til et klimasenter som nå skal bygges i tilknytning til det nye veksthuset på Sirkustomta.Universitetet har ønsket seg et nytt veksthus siden 1930-tallet. Arkitektfirmaet Stein Halvorsen vant i 1998 en konkurranse om veksthuset. I henhold til ny kunnskap om plantenes vekstvilkår er planene justert. Nå har vi et godt konsept for et nytt og mer effektivt veksthus som kan huse regnskogenes artsmangfold og ulike klimasoner.

— Gjennom Regnskogfondet bidrar Norges med mange milliarder kroner for å bevare regnskogene, det er viktig at vi også her hjemme får vist hvorfor dette arbeidet er viktig for klimaet vårt, sier hun.

Her er det ekte vare

Det er store transformasjoner Lindheim skal styre i omgivelser hvor tidsregningen normalt strekker seg over millioner av år og endringer skjer ved erupsjon eller evolusjon. I hennes eget fagfelt handler det om parkanleggets langsomme teater når planter og trær skaper nye scener i Botanisk hage. Hun er opptatt av at det er to store prosesser som skal gjennomføres.

Barn og unge kan oppleve alt mulig digitalt, men det er vi som har de ekte varene

— Naturhistorisk museum forvalter 65 prosent av de norske, naturhistoriske samlingene. Det er en stor, nasjonal oppgave å bevare og presentere denne unike arven. Barn og unge kan oppleve alt mulig digitalt, men det er vi som har de ekte varene, det som er virkelig. Noen av våre objekter er enestående, også i internasjonal sammenheng. Nå skal vi gjøre dem tilgjengelige på en ny måte. Det er ekstra spennende at dette skjer med den økte innsatsen for natur- og realfagene i skolen og samfunnet.

- De fineste geologiske skattene våre er flyttet over til en midlertidig utstilling i R. Colletts hus, sier Tone Lindheim, her i selskap med Gamla fra Svalbard, en 147 millioner år gammel fiskeøgle, og en kopi av en langt yngre fullvoksen Tyrannosaurus Rex fra Sør-Dakota.

TøyenløftetDen andre prosessen, Tøyenløftet, handler om Oslo og hvordan denne komplekse bydelen midt i kommunen skal utvikle et mangfoldig friluftstilbud i sine grøntområder, som er like store som Frognerparken.

— Tøyenløftet er i støpeskjeen, men jeg synes det er gledelig å se hvilke endringer som er i ferd med å skje i forbindelse med aktivitetene som er skapt rundt Øyafestivalen. Og på Tøyensenteret er utviklingen allerede i gang med nye restaurant– og butikktilbud. Jeg er tilhenger av å begynne i det små, høste de modne og lavthengende fruktene – det man bare kan sette i gang med.

Et mindre prosjekt hun ønsker å realisere før det nye naturvitenskapelige museet kan åpne, er et permanent sommerfuglhus.

— Nesten alle mennesker er fascinert av sommer fugler, sier hun.

Langt mindre flyktig enn sommerfuglene er en ny geologisk utstilling på plenen mellom Brøgger og Collets hus. Mandag fikk museet en million kroner i gaveforsterkning fra Kulturdepartementet til prosjektet.

Seks historier

Naturhistorisk museum forvalter 6,2 millioner objekter. I et par år har museets fagfolk arbeidet tverrfaglig med å endre måten de skal presentere forskning og kunnskap på. Arbeidet med å renovere W.C. Brøggers hus er i gang. Geologiske hovedattraksjoner er flyttet over plassen til R. Colletts hus, sammen med den zoologiske samlingen.

Fossilet Ida er er superstjernen i Naturhistorisk Museum, fortiden svært populær på en utstillingi Japan.

I 2020 skal Brøggers hus tilby utstillingsopplevelser i verdensklasse, formidlet gjennom seks store basisutstillinger i hvert sitt galleri. Finansieringen av galleriene er ennå ikke avklart.— Vi trenger 90 millioner kroner til innredningen av basisutstillingene, og vi håper å få til et offentlig-privat samarbeid med sponsorer i forbindelse med de ulike galleriene.

Dette er satsingene:

Modellen av Tyrannosaurus Rex kan få en god plassering i galleriet om livets utvikling.

Historien om livets utvikling: Her vil fossiler og avstøpninger få sentral plassering i ulike soner som representerer den tidsepoken da de levde. Kjernen i utstillingen er Livets arkiv, som fyller hele rommet. Også det er delt inn i seksjoner tilpasset tidsepokene. Her kan publikum gå dypere inn i stoffet. Historien om mineraler og bergarter: Her vil det funkle og glitre i krystaller og enestående objekter. Utstillingen viser hvor og hvordan mineraler dannes og hvordan de brukes i hverdagen.

En samlet presentasjon vil vise mineralenes systematikk. I dette galleriet vil flere av de gamle montrene bevares etter et de har fått en betydelig oppgradering.

Forslag til utstillingsmonter til galleriet om Menneskets utvikling.

Historien om menneskets utvikling: Museets superstjerne, Ida, det mest komplette fossilet av en primat fra før mennesket begynte å begrave sine døde, presenteres i dette galleriet. Her skal 47 millioner års historie om menneskehetens utvikling fortelles ved at de besøkende guides gjennom milepæler i vår utviklingshistorie.

Utstillingsskisse til galleriet Historien om oljen i Nordsjøen.

Historien om oljen i Nordsjøen: Hva kan havbunnen fortelle om tidligere liv på jorden, hvordan er oljen blitt dannet? Publikum vil bli invitert inn i en tidsreise med en simulator til Jordens indre hvor de virtuelt vil bli omsluttet av historien. Historien om meteoritter og solsystemet: 500 ekstra utstillingskvadratmeter i 3. etasje byr på utviklingen av vårt eget solsystem, historien projiseres på veggflatene. I tillegg kommer et hovedelement som presenterer Jorden og de andre planetene i vårt solsystem. Asteroidebeltet får en visuell installasjon, og budbringerne fra verdensrommet, meteorittene, skal forklares.

Historien om vår dynamiske jord: Ti jordkloder i ulike farger og teksturer fyller salens langsider. Hver av dem representerer en prosess som gjør vår planet enestående, og ved et bord forklares fenomener og prosesser som demonstrerer hvordan vitenskapelige metoder har gitt oss forståelsen av vår klode – og vår eksistens på den.

Har reist rundt og lært

— Vi har hentet ekspertise fra de fremste utstillingsekspertene i Europa, og vi har besøkt i de store, naturvitenskapelige museene i Paris og London. Nå gleder vi oss til å få disse nye utstillingene på plass i Brøggers hus. I det staselige huset skal vi kombinere estetikk, digital teknologi og naturvitenskap for en ny generasjon. I tillegg til veksthuset og klimasenteret håper jeg at Tøyenløftets visjon om et natur– og realfaglig vitensenter vil bli realisert på et nytt, grønt Tøyen, sier Lindheim.

 1. Les også

  Gamle mammutknokler får nytt liv

 2. Les også

  Skogens konge ble luftens konge

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Oslo vokser igjen. Innvandring redder folketallet.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5