Norge

Klimadivaen, eksen og rivalen

Klimaforhandlingene i Paris ledes av utenriksminister Laurent Fabius. Frankrikes nasjonale delegasjon ledes av miljøminister Ségolène Royal. De misliker hverandre sterkt.

oleskloderoyal2.jpg
  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen

Klar for litt avveksling, litt fransk klima-sladder, mens forhandlingene i Paris går i sneglefart?

(Hvis ikke, finner du mye seriøst klimastoff ved å klikke her: klodenvår)

Men tilbake til minister-mislikingen, eller hatingen, som franske journalister gjerne kaller det.

”De tåler rett og slett ikke trynet på hverandre. Det er gjensidig hat”, forklarer en bekjent i en stor fransk avis.

Segolene Royal, Laurent Fabius og statsminister Manuel Valls lytter til president François Hollande i Elyseepalasset noen uker før klimatoppmøtet.

Laurent Fabius og Ségolène Royal misliker hverandre så intenst at de helst ikke snakker sammen. Innimellom snakker de imidlertid gjerne om hverandre.

Lang turbulent historie

Men før gode eksempler, litt forhistorie:

tabc4baa_doc6ndbczpdi1e1mmiop9g0-Nl0ETqEFpn.jpg

Royal var samboer med François Hollande, som nå er Frankrikes president, i nesten 30 år før hun kastet ham på dør våren 2007 etter at hun først tapte presidentvalget og så oppdaget at samboeren hadde et forhold til en ung journalist.

Året før, var hun i bitter strid med Laurent Fabius om å bli sosialistpartiets presidentkandidat. Her ligger visstnok endel av årsaken til fiendskapen mellom de to.

Royal vant dragkampen, men tapte selve presidentvalget året etter mot Nicolas Sarkozy.

Nicolas Sarkozy vant slaget med Segolene Royal i 2007. Fem år senere fant Hollande over Sarkozy etter at han hadde funnet nomineringen mot eksen, Segolene Royal.

Ble venner med eksen

Etter de to turbulente årene fortsatte rivaliseringen og fiendskapen med Fabius, mens eks-samboerne etter hvert ble venner igjen.

Alle tre har lang fartstid i fransk politikk. Laurent Fabius ble den yngste statsminister i den femte republikkenden historie fra 1984 til 1986, og Royale var miljøvernminister også i 1992 og representerte Frankrike på Verdensmøtet i Rio da selve Klimakonvensjonen ble undertegnet.

Ville ikke såre journalisten

Hollande vant presidentvalget våren 2012 (Etter at han vant sosialist-nominasjonen mot – ja, nettopp Royal). Fabius fikk jobben som republikkens utenriksminister.

Royal fikk ingen post fordi Hollande ikke ville skape trøbbel med sin nye partner – den unge journalisten. Ifølge franske medier foreslo eks-samboer Royale at hun kunne bli visepresident. Hollande måtte forklare Royale at det ikke var mulig, fordi Frankrike, ifølge konstitusjonen, ikke har vise-president.

To år senere ble hun tatt inn i regjeringsvarmen som økologiminister. Da var Hollandes første nye forhold over.

tabbd911_doc6ndbezc0lahdrwh09g0-Zno3MrprOC.jpg

Klima-president-kampen

Siden Royal ble minister har det altså vært mye styr Fabius-Royal-styr.

Da det ble klart at Frankrike skulle være vertskap for et klimatoppmøte som kunne ende i en global avtale, ble det skikkelig bråk.

Ségolène Royal mente hun var perfekt til å bli konferansens president. Hun kunne mye om klima og hun mente – med rette – at Fabius var uinteressert i klima og ikke passet til jobben. Fabius mente han måtte bli leder siden han var utenriksminister – og ble med ett veldig interessert i klima.

Fabius vant

Laurent Fabius er klimatoppmøtets president og ønsker prins Charles velkommen til klimaforhandlinger.

Siden Fabius er nummer tre i regjeringen etter Hollande og statsministeren måtte jobben gå til ham. Royale forsøkte å bli co-chair eller vise-chair – ekstra-president eller vise-president. Fabius forklarte glatt at slike titler ikke fantes, og Royal måtte nøye seg med å lede den franske delegasjonen. Hun fikk også ansvar for godsnakke klimainnsats med afrikanske land og å være med å mobilisere fransk næringsliv.

Så noen talende eksempler:

Eksempel 1:

Fabius hadde planlagt å dra alene til fjorårets klimaforhandlinger i Lima i Peru. Men kort tid før avreise fant Royal ut at hun også ville dit. Ingen førsteklasse-billetter var å oppdrive, så hun ringte sin eks-samboeren (presidenten) og fikk låne hans president-fly.

Da Fabius fikk høre om dette insisterte han som utenriksminister å ”få sitte på” i presidentflyet. Det fikk han, men de to vekslet ikke et ord under hele den 12 timer lange flyturen – dette ifølge medfølgende diplomater som sladret videre til franske journalister.

(Royal dro imidlertid hjem tidlig hjem, tok med seg flyet, og Fabius måtte kjøpe billig-billetter i Lima for å komme seg til Paris).

tabc10fc_doc6ndbdypf5on1cllpv9g0-GZCu8KAoNR.jpg

Eksempel 2:

I fjor, mens Fabius var på vei ut av landet, fikk han vite at Royal skulle holde et innlegg på en klimakonferanse i Paris. Han utsatte umiddelbart avreisen, og dro til konferansen for å si noe han også. Da Fabius skulle entre talerstolen reiste Royal seg og gikk – på signal forlot omtrent halve salen møtet.

Eksempel 3:

I juni i år, det er dagen før starten på de forberedende klimaforhandlingene i Bonn. Et nytt høydepunkt er under oppseiling. Fabius har forberedt seg godt. Han skal møte klimaforhandlere fra hele verden.

Det er viktig å få en flying start, skape god stemning. Hva gjør Ségolène Royal? Jo, hun lar seg intervjue av en journalist. ”Normalt er franske politikere svært åpne med oss, men alt er ”off record”. Men ikke denne kvelden”, forklarer min franske kollega.

Royales hovedbudskap, som hun gjerne kunne siteres på: Hun hadde null tro på FN-sporet, forhandlinger i FN-regi vil aldri redde verden.

Så den junimorgenen da Fabius skulle gjøre seg lekker for all verdens klimaforhandlere måtte franske diplomater i stedet forsøke å bortforklare hva deres egen miljøminister hadde sagt. Det ble pinlig.

Fabius og Royal kalles den franske regjeringens to elefanter.

Det er en ymse franske og britiske avis-kilder til denne sladresaken, i tillegg til samtaler med kolleger.

Vil du ha flere gode Segolene-Fabius-historier anbefaler jeg følgende sak fra Dagens Næringsliv

PS: Pamela Anderson ble i går valgt inn i styret til hvalfangst-motstander-organisasjon Sea Shepard. På grunn av sin store interesse for dyrs velferd.

Les mer om

  1. Klimakrisen - Oles klode