Norge

Kronprinsen: Vi var invitert av en venn

Kronprinsparet har fått mye kritikk for ferien på en luksusyacht i Middelhavet i sommer. Nå svarer Kronprins Haakon på kritikken.

afp000807491-sDD67xWmK3.jpg Foto: �serud, Lise

 • Tine Dommerud
  Journalist

Tirsdag 18. august avslørte Se og Hør at kronprinsfamilien hadde feriert på yachten «Mia-Elise». Leie av båten skal, ifølge kjendisbladet, ha kostet 2 millioner kroner pr. uke.

 • Kommentar: Harald Stanghelle mener taushetsregimet er en risikabel seilas.
  Da Se og Hør konfronterte Slottet med informasjonen, ville ikke kommunikasjonssjef Marianne Hagen fortelle hvem som hadde betalt for båten.

— Vi kommenterer ikke privat program. Kronprinsparet har ikke leid noen båt i sommer.

Kritikk av vennekretsen.

Invitert av en venn

Mandag ettermiddag møtte kronprinsen pressen under en speidertur i Asker. Han sa at familien hadde vært på en tre dagers tur hos det han omtalte som venner.

— Jeg har sett at det har vært mye interesse rundt turen. Vi var invitert av en venn av oss, og var på besøk noen dager, svarte kronprinsen.

Han ville ikke gå i detalj om hvem vennen er, men bekreftet at vedkommende er en av eierne av yachten. Kronprinsen sa at relasjonen mellom disse kun er «et vennskap».

På spørsmål om det fantes problematiske bindinger mellom kronprinsfamilien og den ikke nærmere angitte vennen, svarte Kronprisen slik:

— Han skylder ikke oss noe, vi skylder ikke ham noe.

Store klimagassutslipp

Kronprinsparet har fått mye kritikk for den luksuriøse ferien. Ifølge Dagbladet viser utregninger som avisen har fått utført, at fem døgn om bord tilsvarer klimagassutslippene til mellom 4,8 og 6,5 husholdninger i løpet av et år.

Bådekronprinsenog kronprinsessen har markert seg som sterkt engasjerte i miljøsaken og har blant annet oppfordret folk til å bruke mindre vann og å redusere strømforbruket.

— Det gir en bismak når kronprinsparet velger å ta ferien om bord i en båt som gir skyhøye klimagassutslipp, samtidig som de flagger et sterkt engasjement for klimaet og ofte framhever at enkeltpersoner har et ansvar for å ta vare på miljøet, har leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender tidligere sagt.

- Mange mener mye om dette. Vi har fasiten og vet at det ikke er så problematisk. Med mindre man mener at det er feil å være ombord på en slik båt, sa kronprinsen om denne kritikken.

 1. Les også

  Kronprinsparets taushetsregime er en risikabel seilas

 2. Les også

  Kronprinsens nettverk beskrives som «demokratisk trussel»

 3. Les også

  Kronprinsen refses for besøk hos våpenprodusent

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kronprinsfamilien nyter norsk sommer på Sørlandet.

 2. NORGE

  Hele kongefamilien i sommermodus

 3. NORGE

  Kronprins Haakon om koronatiden: – Vi var veldig intenst sammen

 4. NORGE

  Stian sang for dronningen: At jeg ble invitert til å opptre her i dag, er det største symbolet på aksept jeg kan få

 5. ØKONOMI

  Kronprinsesse Victoria ble påspandert bryllupsreise av kongefamiliens milliardærvenn. Han anklages for aggressiv skatteplanlegging.

 6. NORGE

  Hoffet har snudd – kronprins Haakon må dekke utgifter selv