Norge

Flyproblemer også mandag

Søndag kveld la tusenvis av flypassasjerer seg til å sove på feltsenger og gulv på flere europeiske flyplasser.

En enslig brøytetraktor i en tilsynelatende fånyttes kamp mot snøen på Heathrow.
  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Se bildeserie av

.

Noen av Europas største flyplasser var søndag satt helt eller delvis ut av spill på grunn av snøvær.

Det kan ta flere dager før all flytrafikk i Europa går som normalt igjen.

Flypassasjerere la seg søndag kveld til å sove på Heathrow i London. FOTO: LUKE MAC GREGOR

En av verdens travleste lufthavner, Heathrow i London, har 800 daglige avganger til 90 land. Søndag var det nesten bom stille.Tidligere i uken gjaldt problemene først og fremst flyplassene i London, men søndag traff vinterværet både Charles de Gaulle utenfor Paris og flyplassen i Frankfurt med full kraft.

Dermed var de største knutepunktene som nordmenn bruker for å reise ut i verden rammet. Problemene forplanter seg videre inn i juleuken, melder BBC.

— Det vil bli videre innstillinger og forsinkelser mandag, skriver London Heathrow på sin hjemmeside og på Twitter.

Problemene fortsetter videre i juleuken ikke bare på grunn av været, men fordi flyselskapene ikke har flyene sine der de skal være for i følge ruteprogrammet.

Lavprisselskapet Ryanair, som bruker flyplassene Gatwick og Stansted i London, måtte søndag avlyse 84 av sine flyvninger.

Sivilforsvaret satt inn for flypassasjerer

I Tyskland fortsetter kaoset ved flyplassen i Frankfurt, hvor nær 500 avganger søndag ble avlyst på grunn av snøværet. I løpet av helgen har til sammen nær 1.000 avganger blitt stanset, skriver NTB.

Flere hundre passasjerer måtte tilbringe natten i provisoriske senger satt opp inne i flyplassterminalen - for andre natt på rad.

I Paris mobiliserte myndighetene Sivilforsvaret for å ta vare på de mange passasjerene som var tvunget til å overnatte på Charles de Gaulle-flyplassen.

Søndag kveld delte Sivilforsvaret ut ulltepper og satte opp feltsenger.

Strandede flypassasjerer på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris gjør seg klare til å tilbringe natten på Sivilforsvarets feltsenger. FOTO: FRANCOIS GUILLOT/AFP

I Tyskland anbefalte Lufthansa de reisende å toget og opplyste at flybilletter ville kunne brukes på jernbanen. Men Deutsche Bahn gjorde søndag noe så uvanlig som å advare folk mot å ta toget. På grunn av de mange kansellerte flyene, var mange avganger fullbooket, og passasjerer måtte regne med forsinkelser og kansellerte tog på grunn av snøen.

Nordmenn rammet

Selv om Frankrike ble spart for de største snømengdene søndag, ble en firedel av avgangene fra flyplassene Charles de Gaulle og Orly innstilt.

Forsinkelsene var gjennomsnittlig på minst én time hos flyplassene, som forventet 700.000 passasjerer søndag.

Trafikken på europeiske veier ble rammet så langt sør som i Italia, hvor mellom 20 og 40 cm snø ble ryddet av motorveiene sør og øst for Firenze.

Også flere tusen nordmenn er rammet av snøkaoset i juleinnspurten. Gardermoen melder om flere forsinkelser i flyavgangene søndag, og noen avganger har blitt innstilt, skriver NTB.

SAS oppfordrer reisende til Heathrow til å avlyse turen, mens flere nordmenn på vei hjem til jul sitter fast i London.

Uværet rammer også Sverige, som søndag forberedte seg på å takle en snøstorm som var på vei oppover Østersjøkysten.