Reddet hunden og bestefars smykkeskrin

Smykkeskrinet som hennes bestefar hadde skåret ut, var det eneste av eiendelene Bjørg Christiansen (61) fikk reddet ut av brannruinene på Nordstrand. Hunden hennes var den eneste som måtte evakueres, men er nå glad og frisk.

Smykkeskrinet som hennes bestefar hadde skåret ut var brannskadet, men likevel helt. Bjørg Christiansen mistet mesteparten av det hun eide i brannen på Nordstrand mandag. I bakgrunnen er Christiansens nedbrendte leilighet.
  • Fred C. Gjestad

Les også:

Brannmenn hugger hull i panelet på Bjørg Christiansens rekkehusleilighet for å få slukket de siste glørne. FOTO: FRED C. GJESTAD

Brannen i rekkehusbebyggelsen i Brattvollveien på Nordstrand startet like før klokken 14 mandag ettermiddag. I løpet av kort tid var alle de fire leilighetene i rekkehusrekken overtent.Bjørg Kristiansens leilighet var på enden av rekka, to hus bortenfor der hvor brannen startet. Hun fikk telefon fra en venninne som fortalte at det brant i leiligheten hennes.

Tirsdag morgen var hun tilbake igjen i gaten, etter å ha tilbrakt natten hos gode venner.

— Det er et sjokk å se dette, sier hun mens hun ser på leiligheten sin.

Ryker fortsatt

Nesten et døgn etter den voldsomme brannen ryker det fortsatt av ruinene. Brannmenn åpner vegger og spruter på vann for å få slukket de siste glørne i en av de mest omfattende brannene i Oslo på lang tid.

Kun enkelte av veggene står igjen fra leilighetene, i hovedsak frontveggene. Det er lite som minner om at det har vært to etasjer leilighetene.

Et lag med is dekker ruinene, og bortsett fra en sofa er det lite som minner om alle minnene og de personlige eiendelene som er gått tapt i brannen.

Kriminalteknikere

Kriminalteknikere fra Oslo politidistrikt går rundt i ruinene. De forsøker å finne et arnested og en årsak til brannen.

Kriminalteknikere fra Oslo politidistrikt undersøker brannruinene. FOTO: FRED C. GJESTAD

Midten av rekka er den mest interessante, der er det mest utbrent. Naboer hevder at det er der brannen startet.

Doble gipsplater

Ifølge formann i borettslaget, Gunnar Aanensen, er det doble gipsplater på hver side av skilleveggen mellom leilighetene. Det var nok til å stoppe storbrann da , men ikke nå.

— Første bil meldte om brann i to enheter, og det brant ut av taket – noe som tyder på at det hadde brent en god stund. I en tett bolig med alle vinduer igjen tar det lang tid før slike branner utvikler seg, sier brigadesjef John Henrik Francke i Oslo brann- og redningsetat.

Francke sier han lenge var redd for at brannen skulle spre seg til omliggende rekkehusrekker, men at de klarte å forhindre det.

Flammene sto mange meter til værs og det var ikke mulig for brannvesenet å redde rekkehusene. FOTO: HANS O. TORGERSEN.

Smykkeskrin

Bjørg Kristiansen var i rekkehusbyen mens flammene sto mange meter over boligen hennes. Tirsdag var hun tilbake, og fikk se skadene på nært hold i boligen der hun har bodd de siste 21 årene.

Hun har akkurat fått et skrin fra brannmennene.

Hennes bestefar hadde skåret ut et skrin i tre, som hun hadde smykkene sine i. Skrinet er brannskadet i hjørnene, men relativt intakt. Smykkene og en papirlapp ligger uskadet i skrinet.

Tegninger og bilder

— Det verste er tapet av alle bildene og tegningene fra barna. Alle minnene, sier Christiansen til Aftenposten.no.

Hun skryter av oppfølgningen hun har fått både av bydelspolitiet og bydelsdirektøren, som har tatt kontakt og forsikret seg om at hun har det hun trenger.

Hunden reddet av brannmann

Det røk fortsatt fra brannruinene tirsdag morgen og brannvesenet drev fortsatt med etterslukking. FOTO: FRED C. GJESTAD

Hun er imidlertid mest glad for at Ella klarte seg.

Hunden hennes var den eneste som trengte evakuering. De øvrige naboene kom seg ut på egenhånd .

— Naboen som ringte meg fikk fortalt brannvesenet at jeg hadde en hund inne i leiligheten, sier Christiansen.

Røykdykkere tok seg inn i leiligheten før den ble overtent, og fikk hentet ut hunden.

Hunden behandlet av ambulansen

Den ble så tatt med bort til en ambulanse der den ble gitt oksygen, før naboer passet på Ella til Christiansen kom hjem fra jobb.

Hunden får bo hos Christiansens sønn inntill videre.

Fire familier med tilsammen ti personer ble husløse etter brannen i Brattvollveien på Munkerud.

Fire familier ble husløse etter brannen.