Norge

Vaksineringen følger ikke fast plan

Kommuner vurderer risikogruppene forskjellig.

Vaksineringsplanene varierer fra kommune til kommune. Som gravid stilte Åsta Marie Olafsson tidlig i køen for å bli stukket av helsesøster Liva Øvreseth.
 • Jon Dagsland Holgersen
 • Ingeborg Moe
  Journalist
 • Espen A. Eik

— Vi har satt opp tre grupper som skal prioriteres, sier Bjørn-Inge Larsen, direktør i Helsedirektoratet.

— Gravide, de i risikogruppen som er yngre enn 65 og de som er eldre. Om noen kommuner vil slå sammen disse gruppene av praktiske hensyn, er det helt opp til dem. Og om de gjør det i egne lokaler eller via fastlege spiller heller ikke noen rolle. Det viktige er at det blir gjort.

Aftenposten.no tok en ringerunde til åtte tilfeldige norske kommuner der vi ga oss ut for å være personer i risikogruppene for svineinfluensa. Vi lurte på hvordan vi skulle gå frem for å få vaksine. Først etter å ha fått svar identifiserte vi oss som journalister.

Det viste seg at det er til dels store kommunale forskjeller i organiseringen av vaksineringen, samt tilgjengeligheten på informasjon.

Se hvordan vi ble møtt i de forskjellige kommunene i faktaboksen til høyre.

Små kommuner, liten kø

I Alta svarer ledende helsesøster Tone Dervo etter et halvt ring. Ett minutt senere er en vaksinasjonsavtale i boks til neste dag.

— Ja, det er egentlig ganske rolig her, sier Dervo.

— I dag har vi innkalt de hjertesyke. Vi har mindre pågang enn forventet, og har bedt folk komme inn som egentlig er satt opp til å vaksineres i morgen. Men nå er vi i ferd med å slippe opp for vaksiner. Antagelig får vi nye i neste uke.

Generelt virker det som de mindre kommunene Aftenposten.no har sjekket har vaksineringen under kontroll, men at det skranter på vaksinene. I Melhus var det ti minutters ventetid på telefonen, men når vi kommer gjennom, ber helsesekretær Mariann Storli oss komme inn for å få vaksinasjon samme dag – i morgen vil det være tomt, sier hun. I Florø opplyser medhjelper Berit Bakke at de allerede har gått tom.

— Det er en del som reagerer og mener vi burde holdt av til dem. Men foreløpig har vi ikke flere vaksiner, sier hun.

Har egne prioriteringslister

De fleste kommunene (se faktaboks) følger Folkehelseinstituttets liste, og åpner opp for at alle i risikogruppene får vaksine først.

Tromsø har derimot en egen prioriteringsliste.

Etter at gravide denne uken har førsterett, åpnes det neste uke for personer i risikogruppen som er under 16 år.

Folkehelseinstituttet opererer imidlertid ikke med graderinger innen risikogruppen under 65 år.

40 minutter i kø

I noen kommuner, som for eksempel Elverum og Tromsø, foregår vaksineringen på konkrete tidspunkt i egne lokaler. I Stavanger er det derimot fastlegen som har det fulle ansvaret. I Bergen kan man få vaksine både hos fastlegen og på et felles senter.

I blant annet Stavanger har man opprettet en egen influensatelefon der «du kan få råd og informasjon om influensa A (H1N1) og vaksinering. Telefonen er åpnet «fordi det er stor pågang på fastlegenes telefoner».

Etter til sammen 40 minutter i kø ga vi opp. Hvis man er i risikogruppene, og kun er ute etter å få vaksine, er det kanskje ikke verd bryet. Man må uansett selv ringe fastlegen for faktisk å bestille time for vaksinering.

Les også

 1. Leter etter norsk virusvariant

 2. Hvorfor dør så mange<br/>av svineinfluensa i Norge?

 3. Alt du lurer på om svineinfluensa

 4. Spørsmål og svar om svineinfluensa

 5. 99 prosent er svineinfluensa

 6. - Stått over en time i kø

Les mer om

 1. Helse