Norge

Falt sammen i kramper etter vaksinen

Alvorlige bivirkninger av svineinfluensavaksinen er langt mer vanlig enn det statistikken viser. Marit Elin Berg (50) falt sammen i kramper.

Marit Elin Berg kollapset på gulvet da hun fikk vaksine mot svineinfluensa. Foto: PRIVAT

 • Jon Tufto
 • Kristin Jansen
  Bergens Tidende

Ifølge Legemiddelverket er det registrert bare ett tilfelle av anafylaktisk sjokk etter at man begynte å vaksinere risikogruppene.

Helsepersonell har plikt til å melde fra ved mistanke om alvorlige bivirkninger, inkludert anafylaktisk sjokk.

Er på etterskudd

Ifølge Ingebjørg Buajordet i Legemiddelverket er det reelle tallet på bivirkninger langt høyere enn det den offisielle statistikken viser i dag.

— Tallene er veldig lave i forhold til de meldingene vi vet har kommet inn. Grunnen til dette er at statistikken vår avspeiler data som er kommet inn i databasen. Det tar omtrent en uke fra rapporten er sendt til den kommer inn i systemet, sier Buajordet til bt.no.

Tirsdag meldte bt.no om en kvinne i Arna som ble innlagt på sykehus etter å ha fått vaksinen.

Artikkelen fortsetter nedenfor videovinduet.

flashObject.write("http://www.aftenposten.no/mm/video/videoplayer-v1-B12.swf", { width:"468px", height:"300px", version:"9.0.0", params: {wmode:"opaque", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#000"}, flashvars: {xmlFile: "http://www.aftenposten.no/video/article3348608.ece?service=xml_video%26token=-1%26update=1%26img_version=g,f,a%26lead=false", configFile:"http://www.aftenposten.no/mm/video/config-nyheter-320.txt", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutt.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid_brod"});

Måtte få ekstra surstoff

Også Marit Elin Berg fra Dale fikk en kraftig reaksjon, på Dale helsestasjon torsdag 29. oktober.

— Hun var borte vekk og fikk kramper, men ingen diagnose ble stilt. Vi fikk ikke vite hva som skjedde med henne, sier kjæresten hennes, Per Arne Rasmussen.

— Det eneste jeg husker er at jeg ble kvalm med en gang hun satte sprøyten. Så ble jeg svimmel og skjelven, sier Berg selv.

50-åringen falt sammen på gulvet. Helsepersonellet ga henne en sprøyte med adrenalin, som er behandlingen for anafylaktisk sjokk. Hun fikk også ekstra surstoff og flere doser av det beroligende middelet Stesolid.

Berg har tidligere hatt epileptiske anfall.

Fraktet til sykehus

Kvinnens tidligere fastlege, kommunelege Kari Hegge, ble vitne til anfallet, og bidro med førstehjelp. Hun var tilfeldigvis på helsestasjonen for å få vaksinen selv.

Marit Elin Berg ble båret ut i ambulansen og fraktet til Voss sjukehus, der hun kviknet til først neste dag. Døgnet etter vaksineringen er som et svart hull i hukommelsen.

— Etterpå hadde veldig vondt i armen. Fremdeles er jeg svimmel, har hodepine, feber og problemer med å få ned maten, sier Berg til Aftenposten.no.

- Vi kommer til å rapportere dette tilfellet til Legemiddelverket. Vi har ikke opplevd at andre har fått alvorlige bivirkninger, sier kommuneoverlege Ole Thorseth.

Nye tall publiseres på nettsiden til Legemiddelverket førstkommende fredag.

— Det har kommet endel rapporter nå i løpet av denne uken, sier Buajordet.

Hun understreker at i forhold til antall vaksinerte, er antall rapporter om alvorlige bivirkninger så langt ikke bekymringsverdig.

Se også:

 1. Les også

  Kvinne falt sammen etter vaksine

 2. Les også

  Her er barnas bivirkninger

 3. Les også

  Stikket kan gi sterke reaksjoner

 4. Les også

  Alt du lurer på om svineinfluensa

 5. Les også

  Rasjonerer munnbind

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Oslo har valgt ut fem sykehjem som skal få vaksinen i romjulen. Den første dosen settes trolig mandag.

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Barnevernet ble varslet flere ganger om Hannas anfall. Noen uker senere ble hun funnet død i sengen.

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Tomas’ (15) liv endret seg for alltid i trampolineparken

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Da Cathrine fikk vite at hun hadde en dødelig sykdom, bestemte hun seg for å gjøre én ting.

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Medias-klinikken selger kreftbehandling norske leger fraråder. Slik gikk det med 38 norske pasienter.

 6. NORGE
  Publisert:

  70 elever borte fra skolen: – Vi ser at barna blir syke i klasserommet