Norge

Lever med sykdommen

Vendepunktet for Svend Ervik (63) kom da han erkjente at han hadde en kronisk lidelse.

Svend Ervik er opptatt av at signaler på psykisk lidelse blir fanget opp tidlig, slik at de ikke ender i en vond spiral. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL

Rakkestad-mannen har mye på hjertet. Han begynner for over 40 år siden, da han som nygift ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Han hadde startet forretning, jobbet mye, slet seg ut og hadde dårlig fortjeneste. Han trodde at ærlighet og redelighet ville lønne seg.

– I ettertid har jeg tenkt at årsaken til depresjonen var at mine ungdommelige ambisjoner ikke holdt mål i samfunnet, sier Ervik.

Etterpå kom han seg over i en ny jobb, og fortsatte som før – «med æren i behold». Trebarnsfaren var aktiv kommunestyrerepresentant, speiderleder og medlem av sosialstyret.

«Hekta».

– Jeg betrakter meg som avhengig. Ikke av alkohol. Men av å holde på med noe hele tiden. Jeg har vært «prosjekthekta», sier Ervik.

For ti år siden kom den store smellen. Han takket nei til å ta på seg mer ansvar på jobben. Han orket ikke mer, og kjente at livskraften forsvant. Etter det fulgte en tung tid, med sykmelding, lege, psykolog og medisiner. Fortsatt mente han at han hadde kontroll, men for omgivelsene ble det slitsomt.

Åpenhet nøkkelen.

– Da jeg erkjente at jeg har en kronisk lidelse, ble det å se seg tilbake på ting jeg klarte før, ikke et nytt mål, men heller en erfaring som jeg kunne benytte deler av fremover. Når jeg kjenner depresjonen komme, er jeg og de rundt meg forberedt. Åpenhet er nøkkelen. Slik kan vi komme gjennom den vonde perioden sammen, sier Ervik.

Energien sin bruker han nå på Mental Helse, ulike brukerutvalg, og ikke minst på en gjenbruksstasjon «av folk og ting». Brukte gjenstander tas imot og fikses av frivillige som kanskje selv har noe å slite med.

– Jeg ville bruke dette svarte hullet i livet mitt, og hjelpe dem som ikke ser det jeg har sett.

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Forren frir til norske klubber: – Jeg vil fortsette karrieren i Eliteserien

 2. SPORT

  Peter Mueller: - Landslagssjefen bør trekke seg

 3. A-MAGASINET

  Vi ble med da Helene (26) fortalte sjefene sine at hun er bipolar

 4. FOTBALL

  Da Arne (30) ble rammet av alvorlig depresjon, stilte Isberget-venner og TIL-spillere opp: – Det er mange som fortjener takk

 5. KOMMENTAR

  Frykten som skaper tabuet: At depresjon er et tegn på svakhet | Hadia Tajik

 6. NORGE

  Forskere ser forbindelse mellom utsettelsesadferd og depresjon